В Україні забезпечуються права та розвиток усіх національних меншин. Про це заявив віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко за підсумками другого засідання Ради міжнаціональної злагоди при Кабінеті Міністрів.

«Можна констатувати, що утисків національних меншин в Україні немає, окремі їхні проблеми ми розв’язуємо в робочому порядку», — констатував В’ячеслав Кириленко.

За його словами, на тимчасово не підконтрольних українській владі територіях Криму і Донбасу питання порушення прав українських громадян, зокрема кримськотатарської спільноти, стоїть дуже гостро. «Україна як держава не має інструментів, щоб забезпечити захист прав громадян на окупованих російсько-терористичними військами землях. Водночас про всі порушення ми інформуємо ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації, — цитує слова віце-прем’єр-міністра його прес-служба. — У міжнаціональних відносинах в Україні головний чинник — налагоджена комунікація. 70% роботи — це діалог, і цей діалог ми ведемо успішно».

У ході засідання окремо заслухали доповіді урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики Геннадія Друзенка та директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрія Юраша щодо шляхів захисту прав нацменшин та корінних народів і збереження міжнаціонального миру.

Представники ромської, азербайджанської, вірменської, білоруської та кількох інших національних громад у своїх виступах розповіли про поточні проблеми. Серед них факти дискримінації їхніх представників в окремих регіонах, труднощі з проведенням національних свят і збереженням національної культури, брак приміщень для проведення зустрічей спільноти тощо. «Усі ці окремі проблеми Українська держава готова розв’язувати», — резюмував В’ячеслав Кириленко. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»