ПРИВАТНИЙ КАПІТАЛ. За минулий рік  порівняно з  2011 роком  обсяг безготівкових платежів збільшився майже вдвічі: на 97,5% — до понад 91 мільярдів гривень (12,4% від загальної суми операцій за платіжними картками). Безготівкові платежі збільшилися на 62,6% і становили понад 348 мільйонів операцій (32,4% від загальної кількості операцій за платіжними картками). Про це повідомив заступник голови Національного банку України Валерій Прохоренко на прес-конференції на тему: «Як і для чого заощаджують українці: результати опитування».

Надзвичайно активний розвиток безготівкових розрахунків в Україні, за словами Валерія Прохоренка, — одне зі свідчень підвищення рівня фінансової грамотності українців.

Втім, у переліку фінансових послуг банківська платіжна картка посіла лише третє місце (7,4% опитаних), тоді як найбільш цікавими для українців залишаються споживчі кредити (13%) і депозитний рахунок у банку, який цікавить 8% респондентів. По 5,6% «набрали» пропозиції недержавних пенсійних фондів та поточний рахунок у банку.

Такі дані озвучені в рамках дослідження компанії GfK, яка здійснила опитування щодо заощаджень українців, обліку сімейного бюджету та особистих фінансів у першому кварталі цього року на замовлення проекту «Підвищення рівня фінансової грамотності». Цей проект започаткували Незалежна асоціація банків України спільно з НБУ. Було опитано 1000 респондентів у різних кутках України.

Майже 15% українців регулярно заощаджують кошти. Фото з сайту tk.de 

За результатами з’ясували, що українські жінки ощадливіші за чоловіків.

Регулярно заощадження роблять 13% чоловіків і 16% жінок. Якщо ж гроші час від часу залишаються, то в цьому випадку жінки ще ощадливіші: з них 28% відкладають ці кошти, при тому, що з чоловіків це роблять 20,5%. Загалом регулярно відкладати певну суму грошей звикли майже 15% українців і майже 25% заощаджують час від часу, коли у них залишаються кошти.

Принципом «подумаю двічі, перш ніж витратити навіть невелику суму грошей» керуються 30,6% жінок і 22,5% чоловіків.

Зазвичай заощадження в Україні роблять «на чорний день» і на непередбачувані витрати — 40,8%, на великі покупки та ремонт — 21,2%, на відпочинок — 14,5%.

Якщо є вільні кошти, то 44% українців залишають їх у себе в готівковій формі, витрачають на споживчі товари — 25%, купують валюту — 3,4%, позичають друзям чи родичам — 2,1%, вкладають у золото чи ювелірні вироби — 0,3%.

Однією з ознак фінансово грамотної людини є її вміння контролювати свої доходи та витрати. Згідно з результатами опитування, повний облік свого бюджету здійснюють 9,2% українських сімей, 21% ведуть облік, але не записують усіх доходів та витрат. Найбільше — тих, хто не веде обліку, але загалом орієнтується, скільки грошей отримує та витрачає протягом місяця — 39%, а ще майже третина сімей зовсім не веде обліку своїх фінансів.

До реалізації спільного проекту «Підвищення фінансової грамотності 2013» долучився в Україні і німецький банк розвитку KfW, який впроваджує проекти щодо підвищення рівня фінансової грамотності по всьому світі.