ЗАЯВКИ. Торік кількість зареєстрованих патентів на винаходи в Україні знизилася на 8% порівняно з попереднім роком — до 3319. Як повідомили «УК» у Державній службі інтелектуальної власності (ДСІВ), на зменшенні активності заявників у поданні заявок на об’єкти промислової власності (зокрема  винаходи), позначилося серед іншого скорочення їхньої кількості на окупованих територіях. Так, порівняно з 2013 роком активність заявників Донецької області знизилася майже удвічі, Луганської — приблизно на 70%, Автономної республіки Крим і міста Севастополя — на 80%.

За даними ДСІВ, витрати на одержання патенту на винахід для юросіб становлять понад 4000 гривень, для винахідника-фізособи — приблизно 217 гривень. Винахідник в Україні сплачує лише 5% повного розміру зборів, а неприбуткові установи та організації — 10%. Для порівняння: в ЄС сума зборів за подання заявки на винахід та проведення патентного пошуку на початку діловодства щодо розгляду заявки сягають 1495 ¤ (або 1405 ¤, якщо заявку подано в електронному вигляді). Решту зборів сплачують пізніше. Нині приблизна сума всіх зборів від подання заявки на винахід до видачі патенту на винахід становить у середньому 5655 ¤ (або 5565 ¤, якщо заявку подано в електронному вигляді).

Цікаво, що середній термін реєстрації патенту України на винахід значно менший, ніж в Європейському патентному відомстві (26 місяців) і становить 16 місяців, з них 11 місяців на стадії кваліфікаційної експертизи.

Серед заявок на винаходи за основними технічними напрямами в середньому за рік понад 45% загальної кількості належать до напряму «Хімія», понад 20% — «Машинобудування», більш ніж 10 % — «Прилади». Частка заявок від підприємств оборонної промисловості становить приблизно 1,5 — 2% (переважно це заявки на корисні моделі — удосконалення наявних). Серед найактивніших заявників — Харківський університет повітряних сил імені Івана Кожедуба, Національна академія оборони України.

*Примітка: станом на 17  вересня 2015 року