Національне свято в Польщі відзначають щороку 11 листопада на честь проголошення незалежності держави 1918-го від панування Російської імперії, Пруссії та Австро-Угорщини. Воно  припадає на день завершення Першої світової війни, в результаті чого після 125 років поділу відродилася країна.

Головними подіями вівторка у Варшаві стали президентський парад «Разом для незалежної», а також Забіг незалежності, в якому взяли участь 15 тисяч бігунів. В урочистостях узяли участь перші особи держави, серед яких президент Броніслав Коморовський, прем’єр-міністр Ева Копач,  керівники міністерств, маршалки Сейму і Сенату, повідомляє Gazeta Wyborcza.

До Дня Незалежності у Польщі однаково ретельно готуються і патріоти, і правоохоронці. Фото з сайту ua.korrespondent.net

З нагоди свята у країні запровадили безпрецедентні заходи безпеки. Зокрема в поліції побоювалися провокацій, і з самого ранку було затримано кілька десятків людей з фаєрами і петардами. Крім того, було перекрито для руху автомобілів  центральні варшавські  вулиці.

Традиційними вже стали марші незалежності. Організатори цьогорічного  звинуватили поліцію в надмірних заходах безпеки. Однак це не допомогло. Унаслідок зіткнень між поліцією і демонстрантами у Варшаві під час маршу до Дня Незалежності країни постраждали приблизно 50 людей — половина з них поліцейські, повідомляють польські ЗМІ.

Зіткнення почалися, коли група учасників акції, як повідомляють, здебільшого члени ультраправих угруповань, відкололася від основної ходи й почала кидати в бік поліції каміння і петарди. У відповідь поліція застосувала водомети та гумові кулі. Під час сутичок затримали майже триста осіб.

Міністр внутрішніх справ Польщі Тереса Пьотровська на прес-конференції у Варшаві позитивно оцінила дії право?охоронців і назвала їх ефективними, а комендант польської поліції Марек Дзялошинський зауважив, що поліція використовувала водомети зі спеціальною фарбою, яка дасть змогу ідентифікувати учасників безладу. Адже, за даними поліції, у Варшаві хулігани, серед яких були псевдофутбольні вболівальники, крім каміння, петард, фаєрів, кидали у правоохоронців також «коктейлі Молотова».

Комендант столичної поліції Міхал Домарадський заявив на прес-конференції, що інциденти у Варшаві 11 листопада рік у рік  «мають дедалі менший масштаб», а прес-секретар польської поліції Маріуш Соколовський назвав в ефірі TVN24  цьогорічне відзначення Дня Незалежності у Варшаві найспокійнішим за останні роки.

Уже кілька років поспіль марші не обходяться без насильства. Торік група учасників акції спробувала напасти на російське посольство у Варшаві. Після цього президент Польщі Броніслав Коморовський просив пробачення в Росії.

А тим часом соцмережі іронічно та схвально відгукнулися про появу новопризначеного посла України в Польщі Андрія Дещиці під час святкування 96-ї річниці Незалежності республіки. Мовляв, хоч куди його призначать, там відбувається атака на російське посольство. Тож  віртуали розмірковують, до якої ще країни варто послати Андрія Богдановича, а може, й клонувати, щоб Росія врешті відмовилася від імперських задумів.