Чим відрізнятимуться нова і стара «двадцятка»

Голова Європейського центробанку презентував 24 лютого у Франкфурті нову 20-єврову купюру. Це – третя банкнота у серії «Європа». В обігу вже є 5-єврові та 10-єврові банкноти цієї серії.

Нова «двадцятка» збереже свій колір (синій) та тематику (зображення архітектурних споруд готичного стилю). На купюрах нового зразка додасться напис валюти кирилицею (через вступ в ЄС Болгарії в 2007 році) Також в нових кордонах буде зображена карта ЄС (додано Мальту та Кіпр). Абревіатура Європейського центрального банку в 9 лінгвістичних варіантах. Збільшена кількість елементів захисту.

Друк нової банкноти: хто і скільки?

Рішення про друк нових банкнот ухвалює Європейський центробанк спільно з нацбанками країн зони євро. ЄЦБ вираховує скільки треба нових купюр, щоб замінити старі. Друкують їх нацбанки різних країн єврозони, кожного року – в різних пропорціях. Нову «двадцятку» продукуватимуть нацбанки Німеччини, Франції, Італії. Цього року заплановано надрукувати 1,7 мільярда «20-єврових банкнот».

Роль 20 євро в житті кожного європейця

Існує 7 номіналів банкнот євро. Однак 17% від усієї кількості купюр євро різних номіналів (а їх близько 17 мільярдів) становлять саме 20-єврові банкноти. Спершу новонадруковані банкноти відправлять виробникам банкоматів та інших машин, що приймають банкноти, щоб вони могли адаптувати свою продукцію до нових купюр. У жовтні 2015 року нові «двадцяки» розішлють до 3 мільйонів пунктів продажу. І вже звідти потраплять у кишені споживачів.

«20-ка» – найпопулярніша у фальшивомонетників

Банкноти номіналом 20 та 50 євро підробляють найбільше. Вони становлять 86% усіх підробок євровалюти. В другій половині 2014 року кількість фальшивих «двадцяток» зросла, а «п’ятдесяток»– навпаки, зменшилася. 

Copyright © 2015 euronews