Організація Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) доручила робочій групі зі співробітництва в галузі туризму спільно з робочою групою з транспорту цієї організації вивчити питання щодо започаткування проекту з розвитку круїзного туризму у регіоні ОЧЕС.

«ОЧЕС підтримала ініціативу України щодо розвитку круїзного туризму в акваторії Чорного моря. На засіданні робочої групи зі співробітництва в галузі туризму ми домовились просувати Чорноморський регіон як один з провідних туристичних напрямків світу. Окремо будемо концентруватися на просуванні культурологічних маршрутів в регіоні Чорного моря. Україна пропонуватиме Одесу, Ялту та Севастополь», - заявив Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

Міністри туризму держав-членів ОЧЕС домовились спільно просувати існуючі та нові туристичні продукти. Одним із шляхів реалізації домовленості буде розробка  спільної маркетингової стратегії, зокрема  участь  у міжнародних туристичних заходах.

Для розвитку туризму в регіоні країни ОЧЕС мають намір підтримати розробку та реалізацію низки спільних ініціатив та взаємних інвестиційних проектів. Особливе значення матимуть проекти і програми у галузі морських, зимових видів спорту, здоров'я, СПА, оздоровчого і ділового туризму, а також просування культурного туризму в регіоні Чорного моря.

Міністри домовились зміцнювати співробітництво у галузі туризму, зокрема, шляхом спрощення візових процедур у державах-членах ОЧЕС та підвищення рівня якості туристичних послуг у Чорноморському регіоні. Так, було досягнуто домовленість щодо організації спеціалізованих навчальних програм як для студентів, так і стажування для представників туристичних агентств.

В перспективі країнами-членами ОЧЕС буде створено веб-портали для організації стажування студентів та випускників  навчальних закладів у сфері гостинності.

В рамках Другого Київського міжнародного туристичного форуму, що проходив у жовтні 2013 року, відбулося засідання робочої групи ОЧЕС зі співробітництва в галузі туризму. На засіданні була прийнята  відповідна Декларація міністрів, відповідальних за туризм держав-членів ОЧЕС. Міністри держав-членів ОЧЕС доручили робочій групі зі співробітництва в галузі туризму розробити практичні кроки для ефективної реалізації положень цієї Декларації.

ДОВІДКА. Україна має статус країни-координатора Робочої групи ОЧЕС зі співробітництва в галузі туризму на період до 30 червня 2015 року.

Члени ОЧЕС: Азербайджан, Албанія, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Сербія, Туреччина, Україна.

Спостерігачі та галузеві партнери ОЧЕС: Австрія, Білорусь, Великобританія, Єгипет, Йорданія, Ізраїль, Іран, Італія, Німеччина, Польща, Словаччина, США, Туніс, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Європейська Комісія, Секретаріат Енергетичної Хартії, Комісія з захисту Чорного моря, Дунайська Комісія, Асоціація портів Чорного та Азовського морів, Асоціація суднобудівельників та судноремонтників Чорноморського регіону, Союз асоціацій міжнародних автомобільних перевізників регіону ЧЕС.

Міжнародні організації, з якими ОЧЕС розвиває відносини за відповідними угодами: Європейська Економічна Комісія ООН, Постійний секретаріат Міжурядової комісії ТРАСЄКА, Світова організація торгівлі, Секретаріат євразійської економічної спільноти ЄврАзЕС, Міжнародний союз автомобільного транспорту, Міжнародна федерація доріг.