Комітет Європарламенту у закордонних справах розпочав спеціальне засідання щодо впливу торговельних суперечок між Україною та Росією на підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

Сьогодні о 10.00 за київським часом комітет у закордонних справах Європейського парламенту відкрив спеціальне засідання щодо торгових суперечок між Україною та Росією, а також щодо ситуації в Єгипті.

Спочатку за закритими дверима розглядається єгипетське питання.

Європа стає на захист України

«Комітет у закордонних справах скликав спеціальне засідання для обговорення силової тактики Росії щодо недопущення підписання Україною Угоди про Асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС», - йдеться в повідомленні Європарламенту.

Європейці вказали, що Росія попередила Україну, що на неї чекають подальші торгові обмеження у випадку зближення країни із західними сусідами.

Повідомляється, що в дискусії візьмуть участь Віталій Кличко та Арсеній Яценюк

«Росія хоче, щоб Україна приєдналася до Митного союзу з Білоруссю та Казахстаном, що є несумісним з угодою про асоціацію з ЄС», - йдеться в офіційному повідомленні.

Також зазначається, що якщо Україна продемонструє прогрес у сфері реформування виборчого права та системи правосуддя, Угода про Асоціацію може бути підписана 28-29 листопада під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

Фюле зустрівся з Клюєвим

Напередодні європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що будь-який тиск на Україну з метою унеможливити підписання Угоди про асоціацію з ЄС є неприйнятним.

Після зустрічі з секретарем РНБО Андрієм Клюєвим у вівторок він зазначив, що побоювання російської сторони стосовно можливого негативного впливу на майбутню торгівлю з Україною є безпідставними.

«Я підтвердив позицію Європейського Союзу, що будь-який тиск ззовні на Україну, пов'язаний з амбіцією підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, є неприйнятним», - заявив єврокомісар під час переговорів із секретарем Ради національної безпеки і оборони України Андрієм Клюєвим 27 серпня у Брюсселі.

Він також нагадав про нещодавно озвучені коментарі з боку Росії, у яких ідеться про посилення митних перевірок українського імпорту через можливе підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС.

BBC ua