Це – графічна реконструкція планети Кеплера 22-б. За даними науковців НАСА, ця планета – найбільше подібна до Землі серед відкритих досі. Вона розташовується на відстані 600 світлових років від нас, приблизно в два з половиною рази перевищує Землю за розміром і має температуру 22 градуси за Цельсієм.

Назвали планету Кеплер-22, на честь телескопа, з допомогою якого зробили відкриття. Фото wgnetwork.net

Проте вчені досі не знають достеменно, яким є склад планети Кеплера: тверда речовина, газ чи рідина.

Вчені користуються орбітальним космічним телескопом, аби ідентифікувати цю планету. Цей телескоп – достатньо чутливий, щоб побачити, коли планета проходить перед зіркою – завдяки незначному зетемненню зоряного сяйва.

«Планету Кеплера обстежували в останні роки в певній ділянці неба, де розташовуються понад 100 тисяч зірок. Спостерігалося невелике затемнення яскравості зірок в момент, коли щось проходить перед зіркою – це називається «транзитний метод». Тепер, коли це відбувається тричі поспіль, вчені НАСА вважають, цього достатньо, щоб зробити висновок: причиною цього явища є планета».

Чи може ця планета бути прийнятним місцем для життя? Досі вчені не виявили там жодних ознак життя. Що стосується подорожі туди, то вона була б надто довгою: космічний шатл прямував би туди приблизно 22 мільйони років.

Інші новини з космосу. Астрономи звітують: за допомогою наземних і орбітальних телескопів їм вдалося виміряти дві найбільші серед так званих «чорних дірок» у Всесвіті, які удесятеро перевищують сонячну систему і поглинули мільярди «сонць». Ці дірки, кажуть вони, можуть бути ключем до розуміння майже надприродної сили вибуху у серці молодих галактик, що домінували на початках Всесвіту. Одне з нещодавно обстежених « «космічних чудовиськ», яке важить як 21 мільярд «сонць», – це яйцеподібний зоряний вир, розташований на відстані майже 336 світлових років, у сузір’ї Коми.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»