ВИНАХОДИ.Команда вчених Гарвардського університету представила світу унікального робота, який відрізняється від інших тим, що є абсолютно м’яким та гнучким.

Цей робот поєднує у собі властивості морської зірки та кальмара. Саме ці тварини і надихнули науковців на його створення. Подробиці про винахід були опубліковані в журналі PNAS.

Гнучкий робот може повзати, вигинатись та стискатись під впливом зовнішніх факторів, а також має безліч переваг у порівнянні зі звичайними роботами, які устатковані колесами та іншими негнучкими деталями, що обмежують їхні рухи і ускладнюють пересування важкопрохідною місцевістю.

Новий витвір вчених зроблений з м’яких матеріалів, а рухається він за допомогою сили стислого повітря.

За словами науковців Гарвардського університету, прототипом нового роботу стали такі морські тварини, які не мають твердого скелету.

Пневматичний робот зроблений з гнучких матеріалів – «еластомерів».

У прошарку з еластомеру розташовані камери, які надуваються наче повітряні кульки, завдяки чому робот може рухатись.

Аби протестувати робота, вчені провели цілу низку випробувань, і з’ясували, що він може з легкістю долати перепони, які б виявилися складними для роботів з металу.

Зокрема, завдяки поєднанню різних рухів, гнучкий робот зумів менше ніж за хвилину протиснутись під скляною пластиною, розташованою на висоті двох сантиметрів над поверхнею.

На відміну від своїх металевих товаришів, подібні гнучкі роботи є більш стійкими до реальних умов. Так приміром, тверді предмети не залишають на них вм’ятин та подряпин.

Проте творці гнучкого роботу зізнаються, що еластомірне покриття їхнього робота є досить "вразливим" до гострих предметів на кшталт розбитого скла або шипів.

 BBC ua