ДОСЛІДЖЕННЯ. Учені на крок наблизилися до того, щоб навчитися читати думки людей, передає ТСН з посиланням на  FederalPost.

Зокрема, команда з університету Неймегена в Нідерландах створила програму для оцінки змін у мозковій діяльності людини з використанням функціональної магнітно-резонансної томографії (МРТ).

Під час випробувань експерти показали учасникам ряд листів, і змогли точно визначити, на які букви піддослідні дивилися. Також вчені використали технологію для збільшення невеликих ділянок мозку, відомих як воксели. Вони знаходяться у великій і потиличній ділянках головного мозку, які реагують на те, що бачать очі.

У ході тесту вчені пропустили зміни, які відбулися в мозку кожної людини при виді літер, через алгоритм. Він перетворив воксели та їхні зміни в піксельні зображення, що і дало можливість зрозуміти, на що дивиться людина.

За словами співавтора дослідження Марселя ван Гервена, у результаті багаторазового використання точність алгоритму буде зростати.

Вчений також зазначив, що якщо виявиться, що мозок реагує на уяву таким чином, як на візуальні подразники, то читання думок може виявитися цілком можливим. А це вже може призвести до створення так званих телепатичних комп'ютерних програм.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що вчені навчилися записувати сни і думки людей на відео.