Попри величезні збитки від штормів та підтоплень, Велика Британія не поспішає просити допомоги у Євросоюзу. Для боротьби зі стихіями є спеціальний Фонд солідарності, і брати з нього гроші свого часу не гребувала навіть Німеччина – найбагатший член ЄС.

Небажання «йти з простягнутою рукою» до ЄС деякі оглядачі пояснюють політичними мотивами, адже британський прем’єр Девід Камерон неодноразово заявляв про намір провести референдум щодо виходу країни з Євросоюзу.

Напредодні Камерон заявив, що не зупиниться перед будь-якими витратами, аби допомогти потерпілим. Потім він уточнив, що йдеться про виплати максимум у 6000 євро на кожен постраждалий будинок чи бізнес.

Тим часом стихія не вщухає. У місті Шеппертон, що у графстві Саррей, готуються до найгіршого.

«Буде дедалі гірше, бо ми тут у нижній течії Темзи. Вся вода буде текти сюди, коли вони відкриють водоспускні отвори на греблях», – говорить працівник місцевого порту.

Шторм наразі рухається з півдня на північ країни. Вперше за цю зиму оголошено червоний рівень тривоги, що означає загрозу для життя. Для евакуації людей та спорудження бар’єрів задіяли сотні військових.

Передає кореспондент euronews Емілі Декстер:

«На південному узбережжі Великобританії від вітрів ураганної сили та підтоплень потерпають тисячі людей. Тут, у Брайтоні, на цю еспланаду за моєю спиною безперестанку обрушуються величезні хвилі та сильні пориви вітру. Синоптики кажуть, що за наступні кілька днів випаде місячна норма опадів».

 Copyright © 2014 euronews