За найскромнішими підрахунками, торік завдяки вітчизняному виробництву ветеринарних імпортозамінних препаратів вдалося зекономити півмільйона доларів, які раніше витрачали на закупівлю за кордоном ліків для тварин. З огляду на здобутки українських виробників, зокрема НВК «Укрзооветпромпостач», громадська спілка «Українська асоціація виробників і дистриб’юторів ветеринарних препаратів та кормових добавок» звернулася до Держветфіто служби із проханням сприяти застосуванню вітчизняної продукції для профілактики та лікування тварин і птиці. Причина проста: те, що пропонують, гарантує господарям прибуток. А імпортозамінні ліки в 3—10 разів дешевші, ніж закордонні аналоги, але за якістю не поступаються їм.

Торік спеціалісти науково-виробничої корпорації «Укрзооветпромпостач» розробили і впровадили у виробництво на власних підприємствах більш як десять ветеринарних імпортозамінних препаратів. Їх використовують не лише в Україні, а у країнах СНД. За словами гендиректора корпорації Василя Лісовенка, консультанти НВК допомагають планувати збалансовану кормову базу, розробляють програму годівлі тварин. Такий підхід цікавий виробничникові тим, що партнер відштовхується від його інтересів.

Корпорація пропагує інноваційний підхід ведення господарства. За останні роки в областях пройшли 25 науково-практичних конференцій — там інформують про технології виробництва високорентабельної тваринницької галузі. Виходить журнал «Здоров’я тварин і ліки», а для населення — газета «Добрий господар». Нещодавно, щоб залучити до співпраці більше науковців, корпорація звернулася до президії НААН із листом-пропозицією. Академіків запрошують іти до виробничників, пропонують спільно проводити в областях науково-практичні конференції, семінари, «круглі столи», майстер-класи.

— Дуже непокоїть, — каже кандидат ветеринарних наук Павло Достоєвський, — занепад вітчизняного тваринництва, зниження рівня підготовки спеціалістів. Ні влада, ні недалекоглядні господарі не зважають на необхідність вдосконалення технологій годівлі й утримання тварин. Їхній генетичний потенціал використовують не повністю. Можна ще й подовжувати віддачу наприклад молочного стада.

Спеціалісти кажуть, що за розумного підходу господарі можуть і гроші зекономити, і відтермінувати час заміни стада. При цьому супровід вітчизняними фахівцями догляду стада обійдеться на 15—30 відсотків дешевше, ніж закордонними спеціалістами. Тож наші господарі мають альтернативу іноземному.