Ухвалений на засіданні Кабінету Міністрів План заходів з організації проведення відновлювальних робіт пошкоджених (зруйнованих) об’єктів соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду та систем життєзабезпечення на території Донецької й Луганської областей прокоментував віце-прем`єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

За словами урядовця, документом передбачено розробку та ухвалення актів Кабміну, необхідних для оперативного вирішення питань відновлення життєдіяльності Донбасу; заходи з обстеження, проектування, визначення пошкоджених об’єктів, що потребують першочергового фінансування, можливості спрощення процедур затвердження проектної документації та порядку виконання відновлювальних робіт на автошляхах тощо, повідомляє прес-служба віце-прем`єр-міністра.

«Це чіткий план, за яким ми діятимемо найближчим часом у питаннях відновлення життєдіяльності на відповідних територіях Донецької та Луганської областей, визволених від терористів. Він передбачає визначення обсягів руйнувань, обстеження пошкоджених будівель, формування джерел фінансування. Усі ці питання ми маємо визначити до кінця поточного року. Центральна та місцева влади мають спільно працювати над реалізацією відновлювальних заходів», — підкреслив урядовець.

Крім того, у триденний термін слід внести пропозиції з урегулювання проблем громадян, яких вважають такими, що працюють у зоні АТО, а насправді переїхали в інші регіони і не мають роботи. «Така проблема існує, ці громадяни не можуть отримувати щомісячну матеріальну допомогу для покриття витрат на проживання як такі, що тимчасово не працюють», — наголосив Володимир Гройсман під час засідання міжвідомчого штабу з вирішення питань забезпечення першочергових потреб внутрішньо переміщених осіб.

Віце-прем`єр-міністр розпорядився розробити і механізм координації гуманітарної та грошової допомоги, яка надходить в Україну від міжнародних партнерів. А також — розробити правила і умови проживання громадян у транзитних пунктах Дніпропетровської, Харківської й Запорізької областей, які забезпечать будинками для тимчасового проживання, що надав Україні в рамках допомоги німецький уряд.

«Усі соціальні виплати, зокрема на оренду житла, та іншу допомогу здійснюватимуть і надаватимуть лише на тих територіях, які підконтрольні українській владі», — підкреслив Володимир Гройсман.

Згідно з оперативною інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, станом на 15 жовтня з району проведення АТО в інші регіони переселено 367 тисяч 515 осіб. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»