В освітянській галузі стрімко розвиваються міжнародні мережеві освітні проекти. Так, проект «Щоденник.UA», який реалізовано в Росії, США, Ізраїлі та Україні, є лідером за результатами міжнародного конкурсу «The World Summit Award».

«Щоденник.UA» надає широкий спектр можливостей для підвищення кваліфікації педагогів:

на базі сайтів регулярно проводяться конференції, семінари і тренінги.

Обов’язок педагога — йти в ногу з часом. Фото Володимира ЗAЇКИ

У вчителів є змога обмінюватися досвідом, розміщувати свої творчі напрацювання, використовувати для роботи матеріали медіатеки. За допомогою програм електронного документообігу (розклад, журнал, щоденник, календарне планування) вчитель зможе менше часу витрачати на паперову роботу і більше уваги приділяти учням і підготовці до уроку. 

За підтримки Міністерства освіти і науки, НАПН України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти успішно реалізуються освітні програми корпорації Intel.

Так, програма Intel «Навчання для майбутнього» передбачає навчання педагогів основ ІКТ і сприяє ефективному впровадженню інноваційних технологій у навчальний процес. За цей час підготовлено понад 180 тисяч вчителів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та 45 тисяч студентів педагогічних вишів у всіх областях країни.

Програма Intel «Шлях до успіху» реалізується разом із ПРООН та МОН, сприяє розвитку громадянської активності школярів, формуванню життєвих компетентностей, ефективній допрофільній підготовці, а також розвитку навичок підприємництва у молоді.

Проект «Один учень — один комп’ютер» розпочався 2008 року. Він передбачає забезпечення загального доступу учнів до електронних освітніх ресурсів шляхом використання персональних нетбуків у навчально-виховному процесі, створення сучасного електронного освітнього середовища.

Проведення спільних з компанією Microsoft заходів як з розвитку середньої, так і вищої освіти дає змогу спільними зусиллями надати реальний доступ до інноваційних розробок, інформаційно-комунікаційних технологій більшій кількості освітян.

Вже кілька років компанія Samsung Electronics за підтримки Інституту інноваційних технологій та змісту освіти проводить конкурс есе й освітніх проектів серед учнів і вчителів середніх шкіл «Назустріч знанням», головне завдання якого — розкриття можливостей використання інформаційних технологій у навчальному процесі для підвищення рівня навчання та скорочення цифрової нерівності.