Гірники Донеччини, навіть попри неймовірно складні умови, спричинені бойовими діями в регіоні, зуміли бодай трохи збільшити видобуток палива. І хоч тут досі із згаданих причин не працюють у звичному режимі чимало шахт, у жовтні вдалося домогтися позитивних змін: на-гора підняли 1134,1 тисячі тонн вугілля, а це на 16,6 відсотка більше, ніж у вересні. Щоправда, заради справедливості слід зазначити, що про стабілізацію ситуації поки що не йдеться, бо за згаданий місяць вуглевидобуток усіх шахт області аж на 64,4 відсотка менший, ніж за цей період торік.

Як уточнили в департаменті розвитку базових галузей промисловості Донецької облдержадміністрації, істотно пожвавили роботу насамперед державні вугільні підприємства, на яких видобули 521,8 тисячі тонн — «плюс» до вересня становить відразу 46%. Певна річ, збільшення видобутку палива напередодні зими — результат продуктивної роботи  шахтарів, які на територіях, де не ступала нога «захисників» самопроголошеної «ДНР», працюють за себе і за колег, які змушені були зупинити роботу. Зокрема у жовтні вуглевидобуток не вели гірники п’яти копалень ДП «Макіївввугілля», чотирьох шахт ДП «ДВЕК» у Донецьку, не працювали по дві шахти у  ДП «Дзержинськвугілля» та «Торезантрацит», а також по одній у ДП «Шахтарськантрацит» та ПАТ «Шахтоуправління «Донбас».

Усього у жовтні вугільні підприємства України всіх форм власності підняли на-гора 3 мільйони 887 тисяч тонн палива,  план виконано на 85,9%. З початку року українські гірники видобули 57 мільйонів 315 тисяч тонн —– план на рівні 94,1%, «мінус» до встановленого завдання 3 мільйони 589 тисяч тонн.