ВІРТУАЛЬНА РЕАЛЬНІСТЬ.  Кілька американських конгресменів вирішили не підтримувати законопроекти про боротьбу з піратством після численних протестів відомих  інтернет-ресурсів на знак незгоди із запропонованими новаціями, повідомляє Бі-бі-сі.  Приміром, відвідувачів англомовної «Вікіпедії», які  днями намагалися відкрити будь-яку сторінку, зустрічав темний екран з написом: «Уявіть собі світ без свободи знань».

До протесту в онлайн також приєдналися соціальний сайт новин Reddit та блог Boing Boing. Сайт Google працював, але його користувачі в США бачили його у чорній рамці. А сайт аукціонів Craiglist, перш ніж відкрити доступ до ресурсу, закликав всіх користувачів написати своїм конгресменам про незгоду із законопроектом.

У Палаті представників США запевняють, що один із запропонованих законопроектів має на меті зупинити потік прибутків, які наразі отримують власники піратських веб-сайтів. Завдяки  цьому  власники контенту та уряд США зможуть у судовому порядку вимагати закриття інтернет-ресурсів, які займаються піратством.

Водночас Американська асоціація кіно підтримує обидва законопроекти і критикує «Вікіпедію» та інші сайти, що почали цю кампанію. Торгова палата США також переконана, що критики законопроектів перебільшують їх можливі наслідки.

Однак, навіть якщо Конгрес США схвалить ці законопроекти, президент Барак Обама може накласти на них вето. 14 січня Білий дім оприлюднив заяву, в якій став на бік противників нового законодавства.