Щонайменше 12 шкіл на Луганщині потребують додаткового захисту. Такі дані моніторингу Міжнародного комітету Червоного Хреста, який у межах програми «Посилення безпеки прифронтових шкіл» надає комплексну підтримку закладам освіти на Луганщині. За словами директора Сєверодонецького офіса цієї організації Крістофера Гравена, важливо нагадувати обом воюючим сторонам в Україні про необхідність зберігати школи, що розташовані поблизу лінії розмежування, як важливі соціальні об’єкти, пов’язані з дітьми. Проте обстріли у так званій сірій зоні, попри декларовані час від часу «режими тиші», тривають.

Як за таких умов убезпечити дітей, які сидять за партами? Адже не лише потрапляння міни, а й вибухова хвиля може вибити вікна в будівлі, і тоді осколки серйозно поранять тих, хто перебуває в класі.

Після консультацій співробітників місії з педагогами, громадськістю та представниками влади інженерна служба місцевого офіса організації запропонувала застосувати розробку панелей, які закриють вікна приблизно на третину, тобто на рівні голів старшокласників, що сидять у класі. Така панель складається з п’яти шарів за типом сандвіча: фанера-метал. Вага однієї панелі — приблизно 20 кілограмів, вартість — майже 3 тисячі гривень. Їх уже встановили у восьми прифронтових школах, на черзі ще чотири — у Щасті, Попасній та дві у Станиці Луганській.

Наприклад, у Новотошківській школі, де навчаються 30 школярів та 46 дошкільнят, закрито панелями 36 вікон з боку агресора. У Золотому, де школа маленька, а лінія розмежування зовсім поряд, закривають усі вікна, а ще тут вирішили пофарбувати панелі в білий колір і дозволити дітям зробити на них кольорові малюнки. «Допомагаючи школі, ми сподіваємося, що допомагаємо усій громаді селища або міста», — коментує проведену роботу Крістофер Гравен.

До слова, будівлі школи вже третій рік поспіль у селищах, розташованих поблизу лінії розмежування, служать неофіційним укриттям для всіх жителів. Крім захисту шкільних будівель, Червоний Хрест продовжує програму психосоціальної підтримки людей у зоні конфлікту. Зокрема це тренінги для персоналу шкіл: як зрозуміти, що в дитини стрес, або розпізнати, що в тебе самого шок, як допомогти собі, колезі, дитині, її батькам упоратися зі стресом і надати долікарську допомогу. Такі навички можуть мати вирішальне значення для збереження психологічного та соматичного здоров’я.