ЕКСТРЕМАЛЬНА СИТУАЦІЯ. Загроза підтоплень в українській частині дельти Дунаю зберігається, проте загалом погода, схоже, вирішила змінити гнів на милість. Рівень води у Дунаї, котрий вчора в районі міста Вилкового вже сягнув критичної позначки 155 см, нині відступив на 7 см. Сталося це через шторм у Чорному морі і спричинений ним нагін води — сильний вітер не давав річці вільно текти до моря. Під загрозою затоплення опинилися низько розташовані ділянки Вилкового, оскільки його пронизують численні канали, сполучені з Дунаєм. Як повідомили в головному управлінні МНС в Одеській області, цими днями з дунайських островів поблизу Вилкового на велику землю евакуйовано 24 людини.

Вилкове і підморозило, і підтопило. Фото з сайту izmacity.com

Для цієї справи задіяли аероглісер МАРС-700 вінницького управління МНС, адже такий транспорт може вільно пересуватися і чистою водою, і серед очерету, і кригою. Лід, до речі, — це ще одна дунайська погодна проблема. Нині по території Кілійського району льодохід становить близько 90%. По береговій лінії намерзання криги на окремих ділянках сягає 1,5-2 м. Через сильний вітер та шторм на морі, що заважає проходженню льоду вниз за течією до моря, криголамна операція на українській ділянці річки Дунай неможлива. Фахівці вважають, що для її початку слід дочекатися підвищення температури, в іншому разі вона може спричинити підтоплення м. Вилкове. Наразі ж містечко потерпає через проблеми з електропостачанням: сильний вітер вивів з ладу близько третини мереж. Аби забезпечити роботу місцевого водозабору, лікарні, школи та дитячого садка, до Вилкового відряджено 7 пересувних електростанцій.

Загалом же вітряна негода позбиткувалася цими днями над усіма електромережами Одещини. Без струму залишилося 36 населених пунктів у 10 районах області. Найбільше по?страждала південно-західна частина регіону.