ГОТУЄМОСЯ ДО СВЯТА.  Яскравий, голосистий, завзятий… Що за птах? Та звісно, півень! Минулої п’ятниці він, що починає день для хлібороба, шляхетно пройшовся кількома центральними вулицями міста над Південним Бугом та гоноровито став на показ на Театральній площі — одному з найулюбленіших місць відпочинку городян.

Тож тепер сюди завертають дедалі більше вінничан, багато приходять з дітьми. Роблять знімки на пам’ять і звідусіль його розглядають. Бачити є що! На широких грудях у диво-птаха під деревом грає на кобзі сам козак Мамай, поряд з ним мальви й інші рідні з дитинства «картинки», які відображають світогляд українського народу, й зокрема подолян. Саме фольклорні мотиви надихнули на розпис автора твору — заслуженого майстра народної творчості, одного з кращих представників народного малярства Василя Слободянюка.

«Картинки» на диво-птахові рідні з дитинства. Фото автора

Зауважимо, що презентація його праці під назвою «Сонячні барви Поділля» відбулася за сприяння управління культури і туризму облдержадміністрації, обласного центру народної творчості та викликала жвавий інтерес у краян. Це своєрідна подільська народна картинка, в якій відтворено дивосвіт давніх людських уявлень, переданих у піснях та переказах. Ретельно добирали кольори. Півень будить сонце. Його гребінь прикрашений давніми солярними знаками. Око півня — це спіраль-безконечник, узята зі скіфської пекторалі. Пишний хвіст — це барви веселки і життя. А вся казкова композиція височить над синіми хвилями Південного Бугу.

На День Незалежності вінницький птах перебереться до Києва. За словами заступника голови облдержадміністрації Любові Спірідонової, його виготовлено для участі області у Всеукраїнському фестивалі «Парад вишиванок». Частиною фестивалю є видовищний конкурс «Диво-птах», у якому кожен учасник представить свого птаха під час карнавальної ходи головними вулицями столиці.