У стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України пройшли загальні збори Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України «Украгроосвіта». Представники понад ста вишів, які  зібралися в нелегкі для вищої аграрної освіти часи, обговорювали проблеми, що постали перед їхніми колективами. А їх безліч: обмеження фінансування та важкі економічні умови, оптимізація мережі вишів, невизначеність технікумів і коледжів у системі  вищої освіти тощо.

Крім того, в аграрній освіті є й специфічні проблеми. Ідеться про зміну підпорядкування — перехід від МінАПК до МОН, упереджене ставлення під час формування держзамовлення, а також фінансування, яке особливо відчувалося торік у процесі секвестру.

Додаймо до цього ще й постійні намагання позбавити аграрні навчальні заклади землі, що їм належить, — і маємо сумну картину. Зі ста тисяч гектарів земельних угідь, які вони мали на момент організації асоціації, сьогодні залишається половина.   Зарплату працівникам і стипендії студентам постійно затримують, і керівництво вишів не має змоги вплинути на ситуацію. Тож і не дивно, що керівники багатьох із них не бачать сенсу повертатися у колективи без конкретних дій керівництва держави у вирішенні цих питань.  Нині майже 200 тисяч студентів і викладачів очікують на рішення асоціації.

Розв’язувати ж проблеми, що накопичилися за 12 років існування асоціації «Украгроосвіта», має її новообране керівництво на чолі з ректором Національного університету біоресурсів і природокористування України  професором Станіславом Ніколаєнком.

— Мітингами під стінами Кабміну справи не вирішити, — зазначив новий керівник асоціації. — У цьому я певен як людина, що має досвід роботи міністра освіти і науки та народного депутата України чотирьох  скликань. Ефективнішою буде зустріч робочої групи аграрних освітян у Кабінеті Міністрів із представниками влади, що, безумовно, позитивно вплине на стан  аграрної освіти.  А щоб виправити становище (так хочеться бути оптимістом), потрібно ініціювати програму розвитку АПК. Вона повинна впливати на розвиток українського села, передбачати створення робочих місць; добробут сільських територій і середній вік жителів сіл мають зростати.

Валентин ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»