МАШИНОБУДУВАННЯ. На АТ «Полтавський турбомеханічний завод» презентували потенційним клієнтам та дилерам з України, Білорусі, Росії й Казахстану нове покоління гвинтових компресорів з романтичною назвою «Вітер».

— Наш завод на сьогодні є одним з лідерів вітчизняного машинобудування, 80% нашого виробництва — це важке машинобудування, зокрема енергозапчастини (комплектуючі турбін для електростанцій, металургійних комбінатів тощо). Проте компресорна техніка була й залишається для нас важливим сегментом виробництва, — повідомив на презентації голова правління товариства Андрій Таранніков.

За його словами, нове покоління компресорів «Вітер» — це крок уперед, який роблять українські машинобудівники. Гвинтове обладнання покликане замінити поршневі компресори, які використовують у різних підрозділах економіки — від будівельної промисловості до комунальної сфери. Поршнева техніка, сказав він, на світовому ринку зростає в ціні, оскільки вартісне й енергоємне саме виробництво, в процесі якого використовується багато обладнання, амортизація якого — також невід’ємна складова собівартості. Проте виробництво поршневих компресорів на заводі не згортають: їх виготовлятимуть для обладнання так званого спецпризначення, що працює в несприятливих умовах тропіків та Арктики.

Нова гвинтова техніка має додати полтавським машинобудівникам плюсів в умовах жорсткої конкуренції. Бо вона потужна, відносно дешева і надійна. Головний плюс нового покоління компресорів, за словами конструкторів підприємства, ще й у тому, що це обладнання дає змогу отримати на виході значно якісніше очищене стиснене повітря.

— Ми пропонуємо лінійку гвинтових пересувних компресорних станцій — як дизельних, так і з електроприводом, — поінформував начальник служби головного конструктора заводу Володимир Лещенко. — Всі комплектуючі, котрі використовуються у виробництві цього обладнання, виключно європейські, від кращих виробників Італії та Німеччини.

Заводчани надіються, що їхнє обладнання гідно конкуруватиме з європейськими аналогами і за ціною, й за якістю.