Останнім часом ширяться чутки, що уряд України збирається провести так звану тимчасову націоналізацію вкладів громадян. Вони посилилися після того, як у деяких засобах масової інформації повідомили, що Міністерство фінансів пропонує ухвалити законопроект, який дасть змогу, в разі запровадження воєнного стану або критичної ситуації з виконанням державного бюджету, проводити «тимчасову націоналізацію» вкладів громадян у банках.

Міністерство фінансів поспішило заспокоїти тих, хто тримає свої заощадження у банках, заявивши, що ухвалення таких радикальних і болючих для громадян кроків в Україні не на часі й не планується.

Як повідомили у прес-службі Мінфіну, торік фахівці міністерства працювали над підготовкою проекту закону «Про фінансову систему України в особливий період», про який нині згадують у ЗМІ. Проте рішенням Кабінету Міністрів цей проект було відхилено, і уряд не має наміру повертатися до розгляду відхиленого законопроекту.

Нині економічна ситуація в Україні складна, але керована. Уряд впроваджує структурні реформи, які допоможуть стабілізувати економіку. З-поміж них — кроки щодо розширення податкової бази, боротьба з ухиленням від податків (особливо через офшори та трансфертне ціноутворення), виведення економіки з тіні.

На основі цих реформ, а також чинної програми реформ уряд України завершує переговори з Міжнародним валютним фондом щодо нової середньострокової програми підтримки її економіки. Окрім того, в січні 2015 року уряд Сполучених Штатів Америки оголосив про надання гарантій, необхідних для успішного розміщення за низькими відсотковими ставками українських суверенних облігацій на 2 мільярди доларів США. Додатковий кредит у розмірі 2,2 мільярда євро нашій країні надасть Європейській Союз. Фінансову допомогу на суму 200 мільйонів канадських доларів найближчим часом Україна отримає від Канади; на суму 500 мільйонів євро — від Німеччини та на 300 мільйонів доларів США від Японії.

Таким чином, уряд України не має потреби — і намірів також — запроваджувати будь-які радикальні заходи із залучення коштів, зокрема й такі, про які йдеться у деяких медійних повідомленнях.

Уряд України робить і робитиме все можливе для дотримання безпеки своїх громадян, встановлення миру на території України, якнайшвидшої стабілізації її економіки й банківської системи і повернення до економічного зростання.