Для абітурієнтів закінчилася пора подачі заяв на вступ до вищих навчальних закладів. Лише ті, хто не потрапив на бюджет, ще зможуть подати заяву на контракт. За даними МОН, цьогоріч від абітурієнтів надійшло на 200 тисяч заяв більше, ніж торік. В електронному вигляді виші отримали понад 1,266 мільйона заяв. «Перехід повністю на електронну систему подачі заяв для бакалаврів себе виправдав, — зазначає перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. — Серед абітурієнтів рік у рік залишаються популярними майже ті ж спеціальності: філологія, менеджмент, економіка і право. Впродовж останніх кількох років вступники активно подають документи і на комп’ютерні науки».

Студентський квиток якого університету найбільше мріяли отримати абітурієнти? З-поміж лідерів Київський національний університет ім. Т. Шевченка, Львівський національний університет ім. І. Франка та НУ «Львівська політехніка». Тож тепер заяви на бюджет сформовано, і саме в ці дні електронна система аналізуватиме дані вступників, автоматично розподілятиме їх на бюджетні місця. Нагадаємо: торік цей принцип міністерство запровадило для того, щоб уникнути сумнівного ручного розподілу. Причому під час цієї вступної кампанії працюватиме принцип «місце йде за абітурієнтом», коли кількість замовлених державою місць збільшать тим вишам, до яких ідуть навчатися вступники з найвищими балами — на 25% (порівняно з минулорічними обсягами).

Нинішня вступна кампанія мала кілька особливостей, які слід врахувати в майбутньому. Зокрема довелося роз’яснювати університетам, що обманювати вступників — щонайменше нечесно. Понад те — це суперечить умовам прийому. Скажімо, абітурієнти скаржилися, що в приймальних комісіях деяких вишів їм пропонували прийти й одразу написати заяву на контракт. Такі спроби нечесної гри траплялися й раніше. Згодом, коли вступник проходив на бюджет і намагався забрати документи, університет не віддавав оригінали або навмисне затягував цей процес.

У МОН зазначають, що заяву на контракт слід писати лише тоді, коли знатимете напевне, що не потрапили на бюджет. Ця інформація стане відомою 1 серпня о 12 годині — виші оприлюднять списки рекомендованих до зарахування. Після цього до 5 серпня потрібно надати оригінали своїх документів. До речі, цього разу, якщо абітурієнт вчасно не принесе оригінали документів, бюджетне місце анулюють — воно не перейде тому, хто не потрапив на бюджет раніше. Шукати своє прізвище у списках зарахованих на замовлені державою місця можна 6 серпня. Заяву на контракт можна подати до 10 серпня.

Загалом, аналізуючи цьогорічну вступну кампанію, у Міністерстві освіти і науки вже знають, як покращити процедуру подачі заяв абітурієнтів до вищих навчальних закладів наступного року. 

По-перше, планують автоматизувати завантаження даних шкільних атестатів. Цьогоріч у перші дні система зависла на кілька годин через масове підвантаження скан-копій додатків до атестату. Відтак ДП «Інфоресурс» довелося встановити обмеження на електронний розмір копій та залучити додатковий потужний сервер. Абітурієнти могли власноруч зменшити розмір скану атестата — покрокову інструкцію розмістили на сайті МОН. Щоб у подальшому уникнути цих проблем, у відомстві хочуть запустити електронну базу, до якої вноситимуть середній бал атестата вступника, і під час подачі заяви він буде автоматично підвантажуватись.

По-друге, розведуть у часі вступ на різні кваліфікаційні рівні. Приміром, щоб абітурієнти, які вступають на бакалавра, подавали заяви упродовж одного терміну, а майбутні магістри — в інший.