ПОЗИЦІЯ. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький під час брифінгу в Будинку уряду. Він також наголосив на тому, що чіткі терміни відбудови станції можна буде окреслити не раніше, ніж за півроку.

«Нині розбирають завали та проводять оцінку ушкоджень обладнання. Виконують першочергові заходи із заміни пошкоджених багерних насосів для забезпечення видалення вугільного пилу з бункерів для запобігання його самозайманню. Хочу запевнити, що уряд планує повністю відбудувати ТЕС у Світлодарську», — підкреслив  Едуард Ставицький.

За його словами, життєзабезпечення міста підтримують на належному рівні: немає проблем із подачею газу та електроенергії, для енергосистеми області та держави небезпеки немає. Нині комісія працює на місці аварії для проведення розслідування причин та обставин аварії на Вуглегірській ТЕС.

Крім того, триває робота щодо збалансування фінансового плану ПАТ «Центренерго» у зв’язку з  витратами, необхідними для ліквідації наслідків аварії, а також розробляють механізм виплати заробітної плати та збереження професійної кваліфікації працівників Вуглегірської ТЕС на період її відновлення.  

Трохи пізніше у Донецьку міністр взяв участь у нараді, під час якої обговорювали питання реалізації заходів в енергетичній та вугільній промисловості у зв’язку з аварією. Едуард Ставицький зазначив, що за ініціативою міністерства для забезпечення реалізації вітчизняної вугільної продукції в повному обсязі та стабілізації ринку збуту енергетичного вугілля Кабінет Міністрів прийняв рішення про введення квот на імпорт вугілля окремих марок, що повною мірою закриває проблему профіциту.

Також міністр дав конкретні доручення щодо ліквідації наслідків аварії та поновлення роботи Вуглегірської ТЕС.