Затверджено нову редакцію Положення про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності.

Нині на базі 436 дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів триває дослідно-експериментальна робота з оновлення змісту освіти та підвищення її якості. 2009 року  таких навчальних закладів було 382. Це здійснюється під керівництвом Міністерства освіти і науки  спільно з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти та науковців Національної академії педагогічних наук України на виконання Національної стратегії розвитку освіти України до 2021 року.

Так, дослідно-експериментальна робота в системі дошкільної та загальної середньої освіти за напрямами реалізації Національної стратегії розвитку триває у такій структурі: дошкільна освіта — за 3 темами, загальна середня освіта — 67 тем, освіта дітей з особливими потребами — 6, позашкільна освіта — 5, виховання, розвиток і соціалізація дітей та молоді — 48, інформатизація освіти — 17, посилення кадрового потенціалу — 2 теми, модернізація системи управління — 1 тема.

Найпоширенішими є такі проекти: «Національна мережа шкіл сприяння здоров’ю»; науково-педагогічний проект «Росток»; науково-методичні основи використання ІКТ у навчально-виховному процесі в середовищі «1 учень — 1 комп’ютер» на базі шкільних нетбуків; «Школа майбутнього», «Громадянська освіта та виховання»; «Гармонія інтелекту та здоров’я»; художньо-естетична освіта і виховання учнів загальноосвітніх закладів у процесі впровадження інтегрованих курсів; Науково-методичні засади впровадження вітчизняної моделі медіаосвіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів та інші.

Дослідно-експериментальна активність за регіонами:

Автономна Республіка Крим —  12,
Вінницька область       —     3,
Волинська область       —     4,
Дніпропетровська область     —     24,
Донецька область —     8,
Житомирська область     —     2,
Запорізька область      —     5,
Івано-Франківська область    —    5,
Київська область —     8,
Кіровоградська область  —    1,
Луганська область       —     6,
Львівська область       —     6,
Миколаївська область    —     6,
Одеська область   —     6,
Полтавська область      —     3,
Рівненська область      —     10,
Сумська область   —     3,
Тернопільська область   —     1,
Харківська область      —     7,
Херсонська область      —     3,
Хмельницька область     —     13,
Чернігівська область    —     6,
м. Київ     —     23,
м. Севастополь    —     3