ВІДКРИТІСТЬ. У травні виповниться два роки з часу запровадження в життя Закону «Про доступ до публічної інформації», знакового для нашого суспільства документа, який великою мірою обумовив правила спілкування між громадянами та владними структурами, що існують у всіх сучасних цивілізованих країнах. Певна річ, користування новими законодавчими інструментами вимагає відповідних знань і навичок. Його імплементація в життя викликала необхідність ухвалення низки підзаконних актів, які, за словами урядовців, розроблялися за активної участі представників інститутів громадянського суспільства. Вже є певні результати дії закону в центральних та регіональних структурах виконавчої влади. 

Так, за період з 9 травня 2011 року по 31 грудня 2012-го органи виконавчої влади опрацювали понад 62,5 тисячі запитів на інформацію. Найбільше таких запитів надійшло до МВС (понад 15 тисяч), Київської міськдержадміністрації (4,5 тис.), Міністерства юстиції (3,5 тис.), Державної служби статистики, Антимонопольного комітету, Міносвіти і науки, Харківської облдержадміністрації, Севастопольської міськдержадміністрації тощо.

Настав час активніше задіяти норми доступності до публічної інформації і на районному рівні. Тож цього місяця Секретаріат Кабінету Міністрів спільно з проектом Агентства США з міжнародного розвитку «Програма сприяння парламенту ІІ (Програма розвитку законотворчої політики)» розпочав серію кущових семінарів щодо організації взаємодії з громадськістю для працівників райдержадміністрацій. На цих заходах також навчатимуть фахівців спеціальних структурних підрозділів чи посадових осіб облдержадміністрацій, відповідальних за організацію доступу до публічної інформації. Перший такий семінар, на який запросили державних службовців Вінницької, Житомирської, Київської, Рівненської, Черкаської та Чернігівської областей, уже пройшов у столиці.

А вчора, 12 квітня, в Дніпропетровську актуальні питання в сфері публічної інформації обговорили фахівці Донеччини, Кіровоградщини, Дніпропетровщини та Запорізького краю. За словами заступника директора департаменту інформації та комунікацій з громадськістю урядового Секретаріату Роксолани Стадник, найбільше присутніх зачіпали проблеми формування громадських рад, залучення до їх складу фахових активних представників інститутів вітчизняного громадянського суспільства, кадрового та матеріального забезпечення структур, що налагоджують взаємодію влади і громади щодо доступу до публічної інформації.