ФОРУМ

Представники місцевого самоврядування та турбізнесу обговорили цю проблему в Тернополі

Світлана КОВАЛЬЧУК
для «Урядового кур’єра»

У Тернополі відбулася друга Всеукраїнська конференція керівників органів місцевого самоврядування курортних і туристичних центрів «Гостинне місто». Як зазначив один з організаторів форуму голова Ради з питань туризму та курортів, експерт Німецького бюро міжнародного співробітництва Євген Самарцев, захід проходив у рамках реалізації програми Національна туристична ініціатива і мав на меті поширювати кращий вітчизняний і закордонний досвід розвитку туристичних міст. Нині конференція — це основний майданчик для професійного спілкування між очільниками туристичних населених пунктів і провідними гравцями вітчизняної туріндустрії та інвесторами.

Серед провідних тем форуму — «Секрет конкурентоспроможності міста на ринку туризму — світовий та національний досвід», «Інвестиції та розвиток інфраструктури. Як знайти інвестиції для розвитку інфраструктури та надійних партнерів?», «Формування бренду міста та ефективні інструменти рекламно-інформаційної підтримки місцевого турпродукту» тощо.

Місце проведення зібрання також обрано не випадково, адже, за словами міського голови Сергія Надала, туризм — це сьогодення і майбутнє Тернополя. «Сьогодні ми намагаємося зосередитися на кількох напрямах, кожен з яких здатний згенерувати чималий потік охочих відвідати наш край, — наголосив він. — Передусім йдеться про паломницький туризм — через значну кількість сакральних об’єктів в місті і області. Важливий для нас і діловий напрям, у якому особливе місце посідає освітня галузь. Успішно розвиваємо подієву складову. Якщо коротко, то торік такі події, як чемпіонат з водно-моторного спорту та фестиваль духовної пісні увійшли до переліку 100 кращих туристичних подій в Україні».

У своїй резолюції учасники конференції зокрема зазначили: існує невикористаний потенціал співпраці в центрі та на місцях для подальшого вдосконалення якості туристичного продукту та підвищення його конкурентоспроможності. Тож ухвалено рішення звернутися до Кабінету Міністрів та Верховної Ради з проханням внести зміни до статті 268 Податкового кодексу щодо туристичного збору з метою цільового використання цих коштів для розвитку туристичної інфраструктури міста та підтримки туризму. Також запропоновано створити міжвідомчу раду туризму і курортів із включенням до неї представників органів місцевого самоврядування та професійних організацій. У свою чергу Асоціація міст України та Рада з питань туризму та курортів має утворити спільну робочу групу щодо розробки критеріїв оцінки якості туристичного продукту.

ПРЯМА МОВА 

Мирослав ПІТЦИК,
виконавчий директор Асоціації міст України:

— Всеукраїнська конференція «Гостинне місто» відбулася й за підтримки нашої асоціації. Підкреслю, що рівень заходу та інтерес до нього зросли. Цього року його учасниками, окрім представників міст, уже були закордонні та українські туроператори, надавачі туристичних послуг, представники органів державної виконавчої влади. Така спільна робота в рамках «Гостинного міста» демонструє, що місцеве самоврядування має партнерів для розвитку туристичної галузі як на рівні держави, так і в туристичному бізнесі.

Конференція також показала, що міста усвідомлюють важливість туристичного сектору для місцевого економічного розвитку і вже активно діють у цьому напрямі. Важливим кроком та чинником успіху має стати новий Інтернет-портал, який популяризуватиме туристичний потенціал міст України. «Гостинне місто» дає змогу муніципалітетам вивчити вже існуючий успішний досвід, обговорити цікаві ідеї розвитку туризму та отримати поради фахівців щодо їх втілення.