Кабінет Міністрів узгодить Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами з вимогами чинного законодавства, що посилить контроль за якістю та безпечністю нафтопродуктів, які реалізують через мережу АЗС, і покращить обслуговування споживачів, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі. На останньому засіданні уряд прийняв відповідну постанову щодо внесення змін у Правила роздрібної торгівлі.

Проект урядового документа розроблено, щоб розв’язати актуальні проблеми, підвищити якість та безпеку нафтопродуктів у роздрібній торговельній мережі з урахуванням специфіки діяльності автозаправних станцій.

Загалом внесення змін у Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами спрямоване на вирішення низки питань. Перше з них — підвищення якості й безпечності нафтопродуктів, що реалізують через мережу АЗС. Наприклад, заборонено продаж нафтопродуктів, які не відповідають вимогам нормативних документів за якістю й безпечністю. Друге питання стосується реалізації прав споживачів на належну якість нафтопродуктів, на одержання необхідної та достовірної інформації щодо показників їх якості, безпеки для життя, здоров’я і майна споживачів, умов безпечного використання нафтопродуктів. Буде внесено зміни, відповідно до яких суб’єкт господарювання, що здійснює продаж нафтопродуктів, зобов’язаний своєчасно надати споживачеві необхідну доступну й достовірну інформацію про нафтопродукти, а також на вимогу споживача — копію документа про якість (паспорт якості) і копію декларації про їхню відповідність.

Постанова зобов’язує власників обладнати всі АЗС еталонними мірниками для перевірки на точність роботи пально-, масло- та газороздавальних колонок, що забезпечить захист прав споживачів на відпуск нафтопродуктів у повній мірі, об’ємі та відповідної якості.

Згідно з документом засоби вимірювальної техніки, зокрема резервуари, які застосовують на АЗС, підлягають перевірці або державній метрологічній атестації відповідно до вимог нормативно-правових актів і нормативних документів з метрології.

Ця постанова — регуляторний акт, який забезпечить дотримання принципів державної регуляторної політики і сприятиме упорядкуванню діяльності суб’єктів господарювання у сфері роздрібної торгівлі нафтопродуктами.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»