Щовесни селекціонери та генетики збираються в Умані в національному університеті садівництва на наукову конференцію. Дедалі більший інтерес виявляють спеціалісти з Молдови та Росії. Багатьом учасникам конференції цікаво було ознайомитися з доробком науковців під керівництвом відомого вченого доктора біологічних наук Федора Парія. В його довгому доробку особливу цікавість викликали нові сорти пшениці спельта. Серед них — зоря України, зерно якої містить до 25% білка. Сорт включено до вітчизняного реєстру. Ще один різновид назвали Європа. Він містить 20 відсотків білка та ознаку «легкий обмолот». Уманці створили й високобілкові сорти м’якої пшениці, схрестивши її зі спельтою. Це зокрема сорти артемісія й артія, які, маючи 18—19 відсотків білка, не поступаються врожайністю традиційним сортам озимої пшениці. Науковці пішли ще далі: схрестивши спельту з тривидовим  тритикале, одержали чотиривидові тритикале, з яких сорт алкід внесено до реєстру, а сорт аватар передано на держсортовипробування.

Фантастично, але факт: уманська колекція генофонду нових чотиривидових тритикале налічує понад 500 зразків!

Учасники конференції знайшли багато цікавих тем для обговорення. Фото з сайту університету

Не залишили науковці поза увагою й інші польові культури, зокрема сою. Увага до неї зрозуміла, адже площі під соєю за короткий час зросли в Україні в десятки разів. Виробничників вона приваблює стійким попитом і стабільно високою ціною. Більш того, ціна на сою продовжує зростати. Не останню роль у цьому, очевидно, відіграло те, що вітчизняна соя не містить ГМО: контроль за цим показником у нас значно суворіший, ніж за кордоном.

Багато досягли селекціонери в царині нових гібридів соняшнику, кукурудзи, ріпаку, їх вивчення і вдосконалення.

Про пошуки селекціонерів у садівництві йшлося у виступі професора кафедри садівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України Алли Силаєвої.

Учасники конференції обмінялися досвідом, поділилися планами щодо створення нових сортів та гібридів сільськогосподарських культур. Із доповідями виступили науковці з Києва, Одеси, Дніпропетровська та інших міст. Селекціонери та генетики тепло привітали викладачів та студентів закладу з його 170-річчям.