Людно цими днями в Черкаському обласному художньому музеї. Особливо багато тут юних відвідувачів, яким цікаво ознайомитися із творами ровесників — майстрів пензля з різних куточків Шевченкового краю. У цьому вернісажі, який демонструє свіжий погляд на життя наймолодших талановитих черкащан, традиційно беруть участь учні шкіл естетичного виховання. На виставці представлено понад шістсот дитячих робіт. Темами творів школярі обирали епізоди вітчизняної історії, образи національних героїв України, охоче зверталися до наших свят і обрядів, українських казок.

Особливу зацікавленість творами талановитих нащадків Кобзаря виявили школярі. Фото Олега ГАНІНА

Звісно, юні художники не оминули творчості великого земляка Тараса Шевченка, 200-річчю з дня народження якого й присвячено експозицію. Відкрита у переддень ювілею, виставка триватиме місяць. Упродовж кількох тижнів відбудуться зустрічі з відомими митцями Черкащини, зокрема художниками, артистами, виступи дитячих колективів. Лунатимуть пісні на вірші Шевченка, юні читці виконуватимуть його твори. Планують завітати до дітей зокрема журналісти, які сприяли виходу в світ факсимільного видання однієї з найцінніших реліквій народу України — «Кобзаря» Т. Шевченка 1860 року, який тоді було видано коштом Платона Симиренка і надруковано  у друкарні Панька Куліша накладом 6 тисяч примірників.

Нинішнє ювілейне перевидання підготувала черкаський видавець Ольга Вовчок. Воно цікаве тим, що в передньому слові вміщує історію видання прижиттєвого «Кобзаря», листування нашого славетного земляка із благодійником.

Сама ідея факсимільних перевидань прижиттєвих публікацій Тараса Григоровича належить витязеві молодої української поезії Василеві Симоненку, який через хворобу не встиг її реалізувати.

У підсумку компетентне журі, за традицією, визначить чергового лауреата щорічної премії імені Данила Нарбута.