Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Парламент має забезпечити якісну законотворчу роботу для реалізації реформ. У найближчій перспективі необхідно провести реформи в 15—20 сферах життя і ухвалити 158 законів. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час Погоджувальної ради парламенту. Він попросив народних депутатів цього року системно підійти до формування законодавства та пообіцяв протягом тижня підписати розпорядження, яке дасть змогу «розпочати пакетне законотворення».

«План відновлення України став основою. Під неї ми маємо на 2015—2017 роки забезпечити план якісної законотворчої роботи», — додав він.

Згідно з дорученням Голови ВР, слід створити робочу групу з підготовки узгоджених змін до закону про Національне антикорупційне бюро і внести їх на розгляд парламенту до 3 лютого. Саму групу пропонують створити на базі Комітету ВР з питань боротьби з корупцією, залучити до неї експертів, фахівців, членів конкурсної комісії з обрання голови Антикорупційного бюро.

До жовтня 2015 року депутати мають здійснити кроки щодо децентралізації місцевого самоврядування. У цьому питанні «закріпити право громад нормально жити та уникнути державного пресу на територіальні громади». «Нові вибори до місцевих влад мають відбутися на новій основі», — цитує слова Володимира Гройсмана УНІАН.

На брифінгу за результатами засідання він наголосив на потребі якнайшвидше скасувати депутатську недоторканність. Це поняття слід знищити.

Спікер наголосив, що все прописане в Державному бюджеті, «повністю відповідає стенограмі і прийнятим рішенням», однак у головний кошторис необхідно вносити зміни. Їх парламентарії повинні напрацювати до 15 лютого, враховуючи показники і результати роботи з міжнародними партнерами України.