По-старому вже не буде. Це головне, що слід запам’ятати чиновникам, які відповідають за бюджетні кошти і проведення тендерів, адже з 1 серпня, згідно із новим законом,  усі державні закупівлі мають здійснювати виключно через систему ProZorro. Дніпропетровщина одна з перших в Україні почала проводити через цю систему торги  майже рік тому. Область лідирує за якістю електронних торгів і входить до першої трійки за успішно завершеними лотами. І має результати — десятки мільйонів заощаджених коштів.

 Закон про обов’язкову роботу в системі ProZorro передбачає адміністративну й кримінальну відповідальність за порушення правил електронних закупівель. Отже тим, хто їх проводить, важливо знати, як ефективно і правильно працювати в системі електронних публічних торгів. Тому Дніпропетровська ОДА спільно з організацією «Громадський контроль» для підприємців та державних службовців постійно проводить відповідні навчання.

Відтоді як в області почали працювати з ProZorro, в обл?держадмністрації відбувся 41 практичний семінар. На останньому з них навчалися майже 250 керівників тендерних комітетів регіону, яким на прикладах розповідали про всі нюанси роботи в системі електронних закупівель. Крім того, для користувачів  ProZorro розроблено інструкції, відео-пам’ятки й методичні матеріали.

«Керівники структурних підрозділів ОДА та комунальних закладів персонально відповідають за кожну бюджетну копійку. Про це постійно розповідаємо на семінарах в ОДА. ProZorro показує, що деякі керівники комунальних підприємств області не розуміють, що мають працювати чесно й відкрито. Трапляються махінації та спроби грати за старими правилами. Порушення не зійдуть з рук. Керівників, які працюють нечесно, звільнятимемо», — суворо попереджає голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. 

До речі, з початку цього року догани отримали вісім керівників комунальних закладів. Виявляє порушників постійний моніторинг електронних торгів. Найтиповіші порушення роботи в ProZorro розглядають на обласних колегіях. Керівники комунальних закладів та установ області як розпорядники бюджетних коштів відповідають за них і надають пояснення.

Наприклад, за порушення правил роботи в системі ProZorro перші попередження (після цього — дисциплінарні стягнення) отримали керівники Криворізького навчально-реабілітаційного центру №1 і Саксаганського навчально-реабілітаційного центру. У Криворізькому навчальному закладі мали закупити LED-прожектори на 11,8 тисячі гривень, провели аукціон. Але потім купівлю скасували — через технічну помилку. Натомість через 20 хвилин знову розпочали закупівельний процес. В новооголошеному аукціоні брали участь 13 претендентів, шість із яких з найменшою ціною замовник дискваліфікував без пояснень. У Саксаганському центрі електронні торги проводили щодо поточного ремонту фасаду їдальні за передбаченою вартістю — 180 тисяч гривень. Учасника торгів, який запропонував найменшу ціну, дискваліфікували. Натомість серед пропозицій переможцем обрали підрядника, який документально не підтвердив досвід виконання таких робіт. Тепер якщо керівники вищеозначених навчальних закладів ще раз допустять якісь «непрозорі» порушення, їх звільнять.

«Ми аналізуємо державні закупки і бачимо безліч порушень. Чиновники мають зрозуміти: законодавче поле змінилося, всі порушення видно, і на порушників чекають покарання», — наголошує заступник голови правління організації «Громадський контроль» Денис Селін, який допомагає впроваджувати ProZorro на Дніпропетровщині. І додає, що час, коли процвітала корупція, пішов у небуття.