ТЕНДЕНЦІЯ. За прогнозами експертів, український ринок світлодіодної техніки зростатиме найближчі п’ять років щонайменше в 1,5 рази щорічно. Прогнозований обсяг ринку споживання світлодіодної продукції на внутрішньому ринку України може становити 1,5 млрд. грн. «За 5-7 років завдяки імпортозаміщенню виробництво в Україні світлодіодної продукції має збільшитися більше ніж в 100 разів і скласти 70% від потреби ринку», - сказав віце-прем’єр Олександр Вілкул. Він зазначив, що це сприятиме розвитку високотехнологічних виробництв, створенню нових робочих місць, розвитку вітчизняної науки та зменьшенню споживання електроенергії.

Уряд надає підтримку створенню в Україні імпортозаміщуючих виробництв, перш за все це стосується енергозбереження. «Завдяки цьому, зокрема, за останні два роки в Україні в 3 рази збільшилось виробництво енергозберігаючої світлодіодної техніки», - сказав Олександр Вікул.

«На освітлення йде близько чверті електричної енергії в Україні. Енергозберегаючі технології знижують її споживання. Це важливо для українських населених пунктів, в яких плата за освітлення на вулицях здійснюється з бюджету міста. Таким чином, зекономлені на електричній енергії кошти підуть на подальшу модернізацію міст», -  сказав він.

Створення вітчизняного виробництва світлодіодних кластерів (м. Харків, підприємство компанії «Світлодіодні технології Україна») здешевить процес створення світлодіодної техніки. Завдяки цьому при європейській якості (українська світлодіодна техніка сертифікована за європейськими стандартами) вартість української продукції стане на 20-30% нижчою за європейську.

«Це приклад ефективних розробок українських вчених. Створено новий кластер економіки, а це нові робочі місця, зростання заробітних плат та впровадження сучасних енергосберігаючих технологій. Розробка новітніх технологій для реального сектору економіки – стратегічна місія вітчизняної науки», - сказав Олександр Вілкул на нараді, яку він провів в Інституті фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України

На завдання Президента України Віктора Януковича Урядом розробляється комплексна програма ефективного споживання енергії. Її складовою є державна програма розробки та впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі.

Зокрема, реалізуються пілотні проекти з впровадження енергозберегаючих світлодіодних джерел світла для освітлення вулиць у Києві, Харкові, Донецьку, Симферополі, Житомірі. Світлодіодні джерела встановлені на 5 станціях київського метрополітену, у 28 ОСББ в Харкові та Києві. За підрахунками фахівців, економія електроенергії від впровадження перелічених пілотних проектів становить 3,9 млн кВт годин на рік. Термін окупності проектів –  меньше трьох років.

У 2012 році кількість світлодіодних світильників зовнішнього освітлення в містах України зросла в 2,4 рази порівняно з попереднім роком і наразі становить більше 50 тисяч одиниць.

Наразі Урядом розглядається питання фінансування проектів комплексного  впровадження в 2013-2014 роках світлодіодної освітлювальної техніки на значущих соціальних об’єктах. Зокрема, на ділянках ключових трас, таких як Київ-Чернігів, Київ-Харків, Київ - Луганськ, Київ-Чоп, Київ – Одеса  та інших. А також – питання модернізації мереж освітлення деяких українських міст.

«Українські підприємства активно переходять на використання енергозберігаючого освітлення. Це є важливою складовою підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки та енергобезпеки України», - сказав Олександр Вілкул.

 

Зростання ринку світлодіодних джерел світла пов'язане з їх високою надійністю (термін використання – до 10 років), високою якістю освітлення та швидкою окупністю – за 2-3 роки. Крім того, споживання енергії світлодіодною лампою сьогодні менше в 1,5-2 рази, ніж люмінесцентною і в 10-12 разів - ніж лампою розжарювання.

Українські науковці адаптують новітні технології до потреб українського ринку світлодіодів, розробляють власні матеріали, конструкції, системи, серед яких оптичні системи, електронні системи управління, системи термостабілізації потужних світлодіодів та інші.

У нараді також взяли участь голова Держінформнауки академік Володимир Семиноженко, директор Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є.Лашкарьова академік Володимир Мачулін, керівник Державної цільової програми з розроблення та впровадження світлодіодних джерел світла професор Віктор Сорокін та виконавчий директор Асоціації виробників світлодіодної техніки Сергій Хоперський.

Довідково: Сьогодні в Україні діє більше 10 вітчизняних підприємств, що серійно випускають світлодіодну техніку та близько 20 підприємств, які виробляють комплектуючі для забезпечення світлодіодної техніки.