КОНФЛІКТ

Керівник, якого відстоював трудовий колектив волинського державного підприємства, може повернутися до виконання своїх обов’язків

Наша газета 22 березня цього року в публікації «Чим не вгодив директор?» розповіла про конфлікт, який  розгорівся у  райцентрі Маневичі Волинської області і викликав значний суспільний резонанс. У матеріалі, зокрема, йшлося про те, як без пояснення будь-яких причин не було продовжено контракт із  директором місцевого державного підприємства «Волиньторф» Іваном Киричиком. Цей керівник  віддав заводу майже два десятиліття, очолював його в останні роки і зумів не тільки відчутно збільшити потужність виробництва, а й добитися довготривалої виробничої перспективи для свого колективу. Робота волинських торфобрикетників могла б стати взірцем для всієї торфової галузі, якби за роки «реформ» вона не була б в Україні… практично знищена.

Але директору, який не словами, а конкретними справами —  через регулярну виплату працівникам майже чотирьохтисячної середньої зарплати і сплату до бюджетів різних рівнів  десятків мільйонів податків — довів свій професіоналізм, місця у планах вітчизняного Міністерства енергетики і вугільної промисловості не знайшлося. Як повідомила на інформаційний запит урядової газети його прес-служба, через те, що «…звернення або заяви від Киричика І.М. щодо продовження терміну дії його контракту до Міненерговугілля не надходило».

Спроба міністерства призначити на «Волиньторф» сторонню людину викликала різке несприйняття колективу підприємства, який одностайно піднявся на захист свого керівника. А також депутатів Маневицької районної ради, які на позачерговій сесії звернулися із заявою з цього приводу до вищого керівництва держави, обласного керівництва, депутатів обласної ради та народних депутатів, широкої громадськості, засобів масової інформації. Волиняни обгрунтовано боялися, що призначення сторонньої людини на успішно діючий завод може, як це вже було з багатьма іншими підприємствами торфової галузі держави, закінчитися приватизацією, зупинкою його і наступним знищенням. Або переведенням на не зовсім зрозумілі схеми роботи.

Керівникові виконавчої влади області Борисові Клімчуку під час сесії обласної ради навіть довелося пообіцяти людям, що поки він живий — важливе для енергетичної безпеки держави підприємство під приватизацію не піде.

І ось днями   народний депутат Ігор Єремеєв повідомив, що Державним підприємством «Волиньторф» з травня знову керуватиме Іван Киричик, якого й відстоював трудовий колектив. За словами народного обранця, підстав не продовжувати трудовий контракт із успішним директором насправді не було. «Були штучно створені підстави не продовжувати його з єдиною метою — щоб призначити керівником сторонню людину», — вважає народний депутат.

Як розповів І. Єремеєв, тему відновлення справедливості на цьому підприємстві він порушував під час зустрічей  з міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким,  віце-прем’єром Юрієм Бойком, першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим і навіть із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. І побажання волинян, за словами нардепа, таки були почуті.

Сам Іван Киричик, якого неадекватне щодо нього міністерське рішення на тривалий час поклало на лікарняне ліжко, повідомив, що незабаром має приступити до виконання обов’язків директора «Волиньторфу».

Отож справедливість буде відновлено    завдяки активній позиції волинян.

Але тут виникає ще одне питання: яким чином тепер будуть покарані чиновники, результатом «діяльності» яких і стало нехтування думкою обласної і районної влади, виникнення конфлікту із призначенням керівника і масове збурення людей, що навіть вивело їх на резонансні протести?