Досить цікава, проте не дуже хороша новина облетіла світ у першій декаді квітня: співробітники європейських банків блокують перекази на будь-які платіжні картки і рахунки. Роблять вони це через те, що не знають, які саме території України перебувають під тимчасовою окупацією або входять у зону бойових дій. Про це повідомили FinMaidan у кількох іноземних фінансових установах. 

Кореспондент «УК» вирішив сам з’ясувати, наскільки ця новина правдива, адже таке блокування в масштабах нашої держави має неабиякий резонанс. Голова правління Всеукраїнської громадської організації «Фінансова грамота України» Михайло Стрельніков зауважив, що він про такі випадки не чув, проте не здивований. «Це цілком можливо, тому що за всі питання, пов’язані з географією роботи банків України зі своїми міжнародними колегами, в першу чергу відповідає Нацбанк», — зазначив експерт.

На запит до Ощадбанку заступник начальника управління зв’язків із громадськістю Ярослава Тітова повідомила, що випадків, коли їхні клієнти не змогли отримати перекази з такої причини, в них не було.

«Обмеження можуть бути встановлені на стороні закордонного банку — емітента карти. Також важливо те, який статус має карта, випущена українським банком, чи є дозвіл на нарахування коштів на неї шляхом переказу із закордонної карти, термін її дії та валюта рахунку», — зазначила вона. Українські фахівці вважають, що альтернативою перерахування грошей з картки на картку є будь-яка міжнародна система переказів, що представлена в Україні. Чимало банків не зголосилися прокоментувати цю новину. Можливо, пізніше можна буде повернутися до цієї теми знову. 

Олекса ЛУЖНИЙ
для «Урядового кур’єра»