Сьогодні наші діти досить прохолодно ставляться до стрибків у довжину і ковзанів, тренувань на хокейних майданчиках чи в басейні. Підраховано, що регулярно займаються спортом приблизно 400 тисяч дітей: це кожен десятий школяр віком від шести до 17 років.  Серед випускників середніх шкіл лише 20 % можуть похвалитися міцним здоров’ям.

Змінити тривожну ситуацію має докорінна реформа спортивної галузі. На цьому наголосив міністр молоді та спорту Дмитро Булатов у своєму виступі  на Спортивному конгресі, який проходив у Києві на НСК «Олімпійський». Згідно з новою концепцією, головними суб’єктами стануть громадські об’єднання — федерації. Саме так це визначено в олімпійській Хартії — спортивній конституції всього світу. Це означає, що міністерство зніме із себе функції керівництва спортивною галуззю.

— Ми маємо підтвердження правильності цього напрямку від Європейського олімпійського комітету, — зазначив міністр. — Також підтримує автономність спортивних організацій і Рада Європи. Розвиток видів спорту є завданням самих національних організацій задля досягнення найкращих результатів.

Після втілення основних положень реформи в життя заняття фізкультурою і спортом стануть більш доступними для більшості наших співвітчизників, впевнений керівник робочої групи президент Федерації плавання України Дмитро Качуровський.

— Ключовий момент змін — зробити систему здорового способу життя прозорою, ефективною і простою. Заняття спортом мають стати доступними для всіх людей, а послуги якіснішими. Наша головна мета — відродження сильної здорової нації, — сказав Дмитро Качуровський.

На його переконання, в ході проведення реформи кардинально зміняться функції спортивного міністерства. Держава стане замовником у спорті вищих досягнень, в системі освіти, масовому спорті та розвитку інфраструктури. А всі інші повноваження мають взяти на себе спортивні федерації. Також будуть ліквідовані такі функції міністерства, як розподіл фінансування в ручному режимі, затвердження складу збірних команд і офіційних делегацій.