Віктор КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»

ХОКЕЙ. Новий сезон національна збірна України розпочне двома товариськими матчами. 24 та 25 серпня на арені донецького спорткомплексу «Дружба» наші хокеїсти зіграють з командою Франції. У листопаді українська збірна вирушить до Угорщини, де разом з командою господарів, а також Великобританії та Польщі візьме участь у турнірі «Євро хокей челендж». Ще один етап цих змагань відбудеться у лютому 2014 року в Польщі. Цього разу суперниками синьо-жовтих будуть збірні Італії, Японії, Угорщини та команда господарів.

На перший  навчально-тренувальний збір  у серпні новий тренерський штаб синьо-жовтої дружини планує запросити 25 гравців, більшість із яких представляють хокейний клуб «Донбас».

Серед них і найзірковіший вихованець українського хокею Руслан Федотенко. Дворазовий володар Кубка Стенлі цього  літа вирішив повернутися з-за океану на Батьківщину. Учасник Олімпійських ігор у Солт-Лейк-Сіті-2002 на початку липня підписав контракт із хокейним клубом «Донбас».  У Донецьку Федотенка не можна вважати новачком: рік тому під час локауту в Національній хокейній лізі Руслан уже захищав кольори донеччан і носив капітанську нашивку. У 33 матчах за клуб  він закинув вісім шайб і віддав десять гольових передач.

— Радий поверненню, — зізнався зірковий форвард журналістам. — У Донецьку кваліфіковані й доброзичливі  уболівальники: від минулого сезону у мене залишилися найкращі спогади. Ретельно готуватимемося до  нового чемпіонату КХЛ, щоб зіграти якомога краще. «Донбас» на 75 відсотків зберіг  торішній склад. У міжсезоння  команду також поповнили потенційно дуже сильні хокеїсти. Я завжди хотів грати для українського вболівальника, адже  саме тут пройшов відмінну хокейну школу.

Приклад свого знаменитого співвітчизника наслідував і ще один представник Національної хокейної ліги. Нападник «Нью-Джерсі» Олексій Понікаровський два найближчі роки  гратиме в складі пітерського СКА.

Нагадаємо, що 33-річного форварда у 1998 році задрафтував  канадський клуб «Торонто», де він провів десять сезонів. Також вихованець київського хокею виступав за такі відомі заокеанські клуби, як  «Піттсбург пінгвінз», «Лос-Анджелес», «Кароліна», «Вінніпег» і «Нью-Джерсі девіз».

Усього в НХЛ Олексій зіграв  739 матчів і набрав 342 очки.

ДОВІДКА «УК»

Попередній склад збірної України

Воротарі: Вадим Селіверстов, Євген Напненко, Павло Ячник.

Захисники: Олександр Побєдоносцев, Віталій Люткевич, Геннадій Разін, Денис Петрухно, Володимир Алексюк, Руслан Борисенко, Юрій Наваренко, Ігор Когут.

Форварди: Руслан Федотенко, Олексій Понікаровський, Євген Белухін, Максим Квітченко, Роман Благой, Олег Тимченко, Олег Шафаренко, Олександр Торяник, Костянтин Касянчук, Андрій Міхнов, Сергій Варламов, Олександр Матерухін, Віктор Захаров, Максим Мартишко, Юрій Петранговський, Віталій Лялька.