У День української дипломатії Президент Петро Порошенко, виступаючи  в Дипломатичній академії, наголосив на важливості цієї професії у наш час. Перед послами завжди стояло завдання захищати інтереси України. Нині ця робота вкрай важлива, зазначив він.

«Пишаюся тим, як українські дипломати боронять державу, як вони виконують свої професійні обов’язки, як сьогодні ми захищаємо кожен клаптик землі, як мобілізуємо світ на підтримку України. Україна ніколи не мала такого рівня підтримки у світі! Це — ваша робота. Я вам дякую за це», — передає слова глави держави його прес-служба.

На переконання Петра Порошенка, свідченням ефективної роботи дипломатів, як і дій всього українського народу, є ставлення міжнародної спільноти до подій в Україні як до питання глобальної безпеки. Адже нині кожна країна, яка підтримує нас, боронить глобальну безпеку і своє майбутнє.

Основним завданням вітчизняної дипломатії глава держави назвав забезпечення єдності всього світу в «українському питанні» та солідарності з нашою країною. За словами Президента, його останні візити в Канаду, США, Австралію та Польщу засвідчили підтримку України. Всього за півроку відбулося понад 110 міжнародних зустрічей та майже 200 телефонних розмов на найвищому рівні, під час яких обговорювалися питання підтримки та солідарності з українським народом.

Нині перед нашою країною стоять два виклики: безпековий — необхідність гарантування сталого миру в Україні, а також економічний, який передбачає залучення найкращого світового досвіду реформ. У їхньому подоланні мають взяти якнайактивнішу участь українські дипломати.

Наголошуючи на важливості імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Петро Порошенко зауважив, що Україні надано рік для того, щоб ми якісно підготувалися і використали всі можливості, які відкриває перед нами поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі. І тут дипломати мають допомогти виходу вітчизняних виробників на європейський рівень. Аби вони впоралися з усіма поставленими завданнями, буде змінено закон про дипломатичну службу. Розробка проекту, який має її реформувати, вже завершується.