Цієї зими українська промисловість споживає відчутно більше електроенергії, ніж торік. Зокрема, у січні підприємства спожили на 27,2 % більше, ніж за аналогічний період минулого року (2,4 млрд кВт проти 1,9 млрд кВт) та на 82 млн кВт більше, ніж за попередній зимовий місяць. Про це повідомляє пресцентр Урядовий портал.

Зросло також і споживання електроенергії населенням. У січні 2024 року побутові споживачі використали на 13,5 % більше електроенергії, ніж за аналогічний період 2023 року та на 101 млн кВт більше, ніж у грудні 2023 року.

«Вже рік, як українці живуть без графіків погодинних відключень. Цю зиму, зокрема, ми завершуємо стабільно - зі світлом і теплом, попри усі негативні прогнози. Нам вдалося досягти таких показників завдяки посиленню ППО та масштабної ремонтної кампанії в енергетиці, яка буде тривати й надалі. Адже стабільність і надійність електропостачання для промисловості та населення - запорука економічної стабільності держави», - зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Варто зазначити, що результатом масштабної ремонтної кампанії, координованої Міненерго, є стабільна робота генерації протягом минулого року.

Зокрема, завдяки оптимізованій та якісній ремонтній кампанії атомними електростанціями у 2023 році було вироблено електроенергії на 10 % більше, ніж планувалося згідно з прогнозним балансом ОЕС України на рік. Отже, АЕС виробили половину всієї електроенергії в Україні. Гідроелектростанції також перевищили прогнозний показник виробітку електроенергії - на 37 %. Дещо покращили прогнозні показники виробництва і альтернативні джерела енергії, виробивши на 2 % більше від прогнозного обсягу.

Водночас теплові електростанції показали суттєве відхилення від прогнозних показників генерації. На ТЕС за минулий рік виробили на 24 % менше електроенергії, ніж було передбачено прогнозом, для ТЕЦ цей показник менший на 10 %.

У січні 2024 року тенденції до збільшення виробітку електроенергії атомною та гідрогенерацією зберігаються.

Водночас на ТЕС виробили на 8,7 % менше від прогнозу, на ТЕЦ - на 6,1 % менше. Через несприятливі погодні умови нижчі показники виробітку і в альтернативних джерел енергії - на 7 % менше від прогнозного балансу.

Загалом у січні 2024 року вироблено електроенергії майже на 23 % більше, ніж за аналогічний період 2023 року.