Цими днями Україна згадує про дати початку трагічних подій, які не лише змінили новітню історію нашої держави, але й вплинули на історію всього європейського континенту та світу. Про це повідомляє пресцентр Урядовий портал.

Десять років тому неспровокована збройна агресія російської федерації проти України запустила процес руйнації створеної після Другої світової війни системи світоустрою, заснованого на міжнародному праві.

Тимчасова окупація та спроба анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь в 2014 році, подальша тимчасова окупація частин території Донецької та Луганської областей і безкарність, яку росія відчула через відсутність належної рішучої реакції з боку міжнародної спільноти на ці злочини, спричинили низку подальших подій, кульмінацією яких стало розпочате у лютому 2022 року повномасштабне вторгнення рф в Україну.

Нині російське повномасштабне вторгнення на українську територію супроводжується широкомасштабним порушенням міжнародного гуманітарного права та міжнародного права і прав людини, знищенням міст та сіл, численними жертвами серед цивільного населення, катуваннями, тисячами загиблих і поранених. Ведучи війну проти України, росія також вдається до ядерного шантажу та підриває фундаментальні основи архітектури міжнародної безпеки і нерозповсюдження.

На тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України російська окупаційна адміністрація намагається знищити в людей зв'язок із Україною, їхнє прагнення до свободи та незалежності.

Хоча наміри росії легітимізувати спробу протиправного приєднання українських територій шляхом проведення так званих «референдумів» та «виборів» провалилися, а результати цих пропагандистських акцій не були визнані світовою спільнотою, Кремль не полишає спроб змусити мешканців тимчасово окупованих територій проголосувати на так званих «виборах» президента російської федерації, що також є черговим грубим порушенням норм міжнародного права. Сам факт проведення таких «виборів» на тимчасово окупованих територіях України де-легітимізує та ставить під сумнів результати таких «виборів» на всій території рф, а також статус майбутнього президента росії.

Одним із важливих наслідків у відповідь на дії рф на тимчасово окупованих територіях України, зокрема скоєння воєнного злочину незаконної депортації та переміщення тисяч українських дітей на територію держави-агресора, став виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової. Такі злочини не мають строку давності. Російські воєнні злочинці мають бути затримані та передані міжнародному правосуддю.

Героїчний опір українського народу перекреслив імперські амбіції рф та її плани відірвати Україну від Європи. Наміри росії стерти Україну з мапи світу, знищити українську ідентичність провалились.

Український народ продовжує демонструвати мужність та героїзм, ведучи боротьбу не тільки за своє існування, збереження своєї державності та виживання своїх громадян, а й за весь демократичний світ. На глобальний характер цього виклику вказує довгий перелік рішень міжнародних організацій, які за потужної підтримки абсолютної більшості членів світової спільноти засуджують російську агресію та підтверджують відданість суверенітету і територіальній цілісності України.

Ми щиро вдячні нашим міжнародним партнерам за політичну підтримку, військову, фінансову та гуманітарну допомогу, посилення санкційного тиску на державу-агресора. Переконані, що наші партнери стоятимуть пліч-о-пліч з Україною до нашої спільної перемоги.

Україна ніколи не скориться агресору. Лише повне відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів забезпечить мир та стабільність в Європі та світі.

Притягнення військово-політичних злочинців російської федерації до відповідальності є невідворотнім. Міжнародні трибунали, досягнення умов, за яких рф сплатить репарації, вироблення гарантій безпеки для України для неповторення злочину агресії, повернення військовополонених, незаконно утримуваних осіб і незаконно депортованих, примусово переміщених з тимчасово окупованих територій України українських дітей, залучення інвестицій у відбудову та відновлення нашої держави, вступ України в ЄС і в НАТО – це ті питання, які вже стоять на порядку денному.

В України є розуміння необхідності створення нової системи міжнародної безпеки, яка ефективно відповідала би на загрози та виклики сьогодення. Ми впевнені, що нашими спільними з партнерами зусиллями ми забезпечимо втілення Формули миру Президента України Володимира Зеленського як єдиного ефективного плану задля відновлення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру в Україні та безпеки для всього світу.

Ми закликаємо наших партнерів продовжити рішучу підтримку Україну задля забезпечення української перемоги над російською агресією. Це, насамперед, передбачає термінове постачання українським захисникам нових пакетів зброї та боєприпасів, ухвалення рішень про подальше фінансування програм підтримки, налагодження спільного оборонного виробництва, передачу російських заморожених активів.

Переконані, що спільними зусиллями ми зможемо досягти повного відновлення територіальної цілісності і миру в Україні та Європі загалом.