Від села Мігово, що лежить, як і більшість карпатських сіл, у видолинку, до кордону — рукою подати. Довкола дзвінка тиша і синє небо. Але хлопцям у зелених беретах нечасто випадає милуватися первозданною гірською красою. Служба у прикордонників непроста й напружена. Нещодавно сюди приїхало багато гостей для відкриття реконструйованого відділу прикордонної служби «Мігово» імені Українського Козацтва Мостиського прикордонного загону. Оновлення інфраструктури відділу — це справді комфортні умови для роботи та відпочинку охоронців кордонів відповідно до європейських стандартів. Тепер у них умови не гірші, ніж у колег із Польщі.

Таку масштабну реконструкцію здійснено в межах проекту розвитку сучасної інфраструктури відділів прикордонної служби Програми транскордонного співробітництва «Україна — Польща — Білорусь».

Облаштування відділу прикордонної служби «Мігово» обійшлося у 9 мільйонів гривень. Реконструйовано 11 будівель та споруд адміністративно-житлового, господарського і комунального призначення, замінено всі комунікації — інженерні, технічні, засоби зв’язку, прокладено мережі водопостачання та каналізації, повністю переобладнано систему теплопостачання, збудовано котельню. Тепер прикордонники мають комфортні кімнати для відпочинку, гуртожиток, сучасний спортзал із тренажерами, за кошти проекту в будинку особового складу відремонтовано три службові квартири.

Це перша повномасштабна реконструкція «Мігового». Євросоюз надав сучасну надпрохідну техніку. Тепер хлопці патрулюють так звану зелену лінію кордону на потужних джипах. Ще є снігоходи та квадроцикли.

— Оскільки основна ділянка кордону важкопрохідна, — каже офіцер відділення автотехнічного забезпечення відділу «Мігово» Дмитро Школьник, — найчастіше виїжджаємо на патрулювання на квадроциклах. Вони є на колесах — для гарної сонячної погоди, і на гусеницях — для виїзду на гірські крутосхили в дощову погоду та взимку.

У цьому пункті на охорону кордону прикордонники виходять на патрулювання спільно із польськими колегами і навіть мають право заходити вглиб території країни-сусіда.

— Ми вчимося одні в одних і ефективно співпрацюємо. Українські прикордонники набули досвіду роботи в умовах бойових дій, і цей досвід ми переймаємо. Хочеться вірити, — висловив сподівання комендант Бещацького відділу прикордонної варти Польщі Пьотр Патля, — що він нам не знадобиться, але маємо навчитися спільно давати відсіч будь-яким загрозам на цьому кордоні.

Має свій інтерес і тутешнє населення. Сподіваються, що Мігово стане ще одним пунктом пропуску на українсько-польському кордоні, бо кордон хоч і поряд, а до родини чи у бізнесових справах до сусідньої країни доводиться об’їжджати десятки кілометрів!

За гроші ЄС, як повідомив начальник прес-служби Мостиського прикордонного загону Західного регіонального управління Іван Галкін, відремонтують ще два відділи прикордонної служби, розташовані у гірських районах Львівщини: у Сянках та Нижанковичах.