Ще три роки тому підприємство «Сяйво», що в селі Пугачівка на Уманщині, було у занедбаному стані. Тепер воно активно розвивається, чи не щодня тут приймають делегації з усієї України. Аграрії від Закарпаття до Харкова хочуть на власні очі побачити унікальний сушильний комплекс, розроблений керівником господарства Олександром Поліщуком. Його й зібрали на цьому ж підприємстві за участю спеціалістів київської компанії «Техноконт».

Нова сушарка дасть змогу мінімізувати витрати на зберігання зерна. Вона, як розповів Олександр Поліщук, — енергономічна та екологічна. Працює на альтернативному паливі — деревинних гранулах, сировину для яких надають ДП «Уманське лісове господарство», а також деревообробні підприємства, які реалізують тирсу. Подвійна користь у тому, що тепер «Сяйво», так би мовити, підчищає території лісового господарства. Витрати на таке паливо вшестеро менші, ніж на газ. До того ж проект передбачає повну автоматизацію, що дає змогу легко й ефективно контролювати процес сушіння. Та й економія на перевезенні збіжжя відчутна.

Розробник сушильного комплексу Олександр Поліщук  задоволений роботою свого дітища. Фото Уманської РДА

Усередині сушарки розміщено дві щитові панелі, одна з яких контролює роботу теплогенератора і теплообмінника, друга — відповідає за чітку роботу самої шахти, де висушується зерно.

Важливо, що цей комплекс універсальний, тут можна сушити будь-яке зерно. Сушарка обробляє 150 тонн за добу, а всього за місяць роботи через неї пройшло вже близько п’яти тисяч тонн зерна. Окрім того, на невеличкому підприємстві з’явилося шість додаткових робочих місць.

— На сьогодні це ексклюзив для нашого району. Ефективне використання наявних можливостей та застосування енергоощадних технологій дали чудовий економічний результат, — поділився враженнями від побаченого голова райдержадміністрації Анатолій Петренко.