ПРОДБЕЗПЕКА

Міністерство аграрної політики та продовольства ініціює безпосередню участь зернотрейдерів у проведенні весняно-польових робіт та наданні максимальної підтримки вітчизняним аграріям у здійсненні вчасної посівної кампанії. Про це повідомив керівник міністерства Микола Присяжнюк під час робочої поїздки до фермерських господарств Одеської області.

"Ми будемо переконувати зернотрейдерів, щоб вони разом із сільгоспвиробником вирощували зернові, брали активну участь в осінньо-польових та весняно-польових роботах, за принципом 50% форвардного фінансування, 30% - у процесі вирощування та 20% - за фактом отримання зернових. Цей принцип працює в багатьох інших країнах, у тому числі і в Бразилії, яка є одним із найбільших експортерів зерна", - зазначив урядовець. Він переконаний, що вирощування зернових - це пріоритет не тільки всередині країни, а й на зовнішніх ринках. Тому зернотрейдер має змінити свою роль.

"Кожна комерційна компанія хоче зменшити ризики, і я їх розумію. Але держава готова за рахунок форвардних закупівель виділяти кошти для забезпечення продовольчої безпеки як щодо продовольчого, так і фуражного зерна. Тобто ми підтвердимо на законодавчому рівні, що те зерно, яке вирощене спільними силами зернотрейдерів і сільгоспвиробників, буде мати вільний рух в торгівлі", - цитує слова Миколи Присяжнюка прес-служба Мінагропроду. За словами урядовця, цілком можливо, що вже осінньо-польові роботи та посів озимих буде проведено разом із зернотрейдерами.