Лідія ЖАТКА
для «Урядового кур’єра»

Ще навесні, коли донеччан якогось дива взялися «захищати» від «київської хунти», у регіоні  не було жодного потерпілого. І першою жертвою став саме український активіст, якого кримінальні покидьки зарізали 13 березня прямо на мітингу в центрі Донецька. До першої круглої дати з початку кривавих безчинств під триколором та прапорами самопроголошеної «ДНР», а минуло рівно 10 місяців, регіон має моторошну статистику: майже 5 тисяч загиблих громадян. А 13 січня цей список знову подовжився, адже внаслідок обстрілу терористами українського блокпоста і траси «Донецьк — Маріуполь» потерпіли майже три десятки мирних людей: 10 загинули безпосередньо в салоні пасажирського автобуса, а ще 18 отримали поранення. Дехто — смертельні.

Після обстрілу із «градів» території поблизу Волновахи  з боку Докучаєвська бойовики самопроголошеної «ДНР» публічно похизувалися цим на своїх каналах та сайтах: мовляв, щойно «накрили блокпост карателів». Але коли стало відомо, що терористи насправді обстріляли пасажирські автобуси на трасі, моральні виродки почали гарячково відкараскуватися від скоєного. «Близько 14:30 бойовики терористичної організації «ДНР», грубо порушуючи перемир’я, всі міжнародні та моральні норми, нанесли вогневий удар по блокпосту в місті Волноваха, — повідомили «УК» в Донецькій обласній прокуратурі. — Достовірно знаючи, що трасою «Донецьк — Маріуполь» переміщуються тільки цивільні і рух пасажирського транспорту не припиняється, терористи здійснили прицільний удар із системи реактивного залпового вогню «Град», використавши понад 40 снарядів». Один із цих боєприпасів і став фатальним для багатьох пасажирів автобуса «Богдан», який рухався за маршрутом «Златоустівка — Донецьк».

Бійці українських підрозділів, які стали свідками трагедії, кажуть: снаряд вибухнув за якихось сім метрів від автобуса, що зупинився на блокпосту. За лічені секунди осколки перетворили «Богдан» на решето, не залишивши шансів на порятунок пасажирам, більшість з яких — жінки.

Потерпілих цього дня могло бути більше, адже під час обстрілу неподалік блокпоста був ще один автобус із пасажирами, який рухався з Маріуполя в Донецьк. Його також зачепили кілька осколків, але обійшлося — люди відбулися тільки переляком.

«На жаль, знову доводиться висловлювати співчуття нашим співгромадянам, які втратили своїх рідних і близьких під час обстрілу бойовиків, — йдеться у співчутті родичам загиблих голови Донецької ОДА Олександра Кіхтенка. — Загинули мирні громадяни, які їхали у звичайному пасажирському автобусі. Таким діям злочинців не може бути виправдання».

Після трагедії рух на автомагістралі тимчасово призупинили, тут працювала слідчо-оперативна група, до якої увійшли співробітники МВС, СБУ та обласної прокуратури, що контролює хід розслідування за ч. 3 ст. 258 КК України (терористичний акт).

Місцеві жителі розповідають і про інші вражаючі обставини обстрілу. Кажуть, того дня у Докучаєвську, звідки бойовики стріляли у напрямку позицій українських військ, спостерігали «аншлаг» місцевих та російських журналістів. Є припущення, що вони після випущеного вогняного смерчу із «градів» прагнули зняти «картинку», як відповідають вогнем «укропи», аби звинуватити їх у порушенні режиму припинення вогню.