Не тільки сам Президент Петро Порошенко називає успішним свій робочий візит до Об’єднаних Арабських Еміратів та зазначає важливість проведених переговорів і контрактів, підписаних під час виставки IDEX-2015. Так вважає і вся українська спільнота, яка чи не вперше за час протистояння з агресором почула від партнера по переговорах не співчуття і солідарність у боротьбі, а тверде бажання реально співпрацювати у воєнній сфері. Про серйозність двосторонніх відносин свідчить і те, що найближчим часом Україну з візитом відвідає міністр закордонних справ ОАЕ.

Нині ж, за словами Петра Порошенка, на виставці IDEX відбулися важливі переговори, за результатами яких українські підприємства-виробники підписали кілька важливих контрактів на десятки мільйонів доларів. Це дасть нам змогу залучити в країну валюту і необхідні ресурси для підвищення можливостей української армії, прискореного проведення модернізації та розвитку оборонної стратегії.

Документ про військово-технічну співпрацю між Україною та ОАЕ, підписаний начальником Генштабу Віктором Муженком, «полегшить та унормує нашу співпрацю у військо-технічній галузі», вважає Президент. І хоч певні поставки були й до того (йдеться про броньовані автомобілі, конче необхідні нашій армії), нині сферу співпраці значно розширено, зокрема щодо номенклатури й термінів постачання для українських Збройних сил необхідних оборонних засобів.

Про які саме оборонні засоби йдеться, не зрозуміло ні з виступу речника Генштабу Збройних сил Владислава Селезньова, ні зі слів народного депутата Антона Геращенка. Перший лише наголосив, що для забезпечення оборонної стратегії України буде залучено найкращих світових виробників, а другий на своїй сторінці у Facebook написав, що «араби, на відміну від європейців і американців, не бояться погроз Путіна про розв’язування третьої світової війни у разі поставок Україні озброєнь і військової техніки». Однак зазначив, що види та обсяги поставок розголошенню не підлягають.

А й справді, хто сказав що воєнні контракти треба розсекречувати? Головне, що вони є, і слід докласти максимум зусиль, щоб якнайшвидше їх реалізувати.

Що ж до інших домовленостей, то вони підлягають розголошенню. Приміром, обговорення питань фінансової допомоги від ОАЕ та створення інвестиційного фонду, який би полегшив інвестування цієї потужної арабської держави в Україну. Йшлося під час візиту й про співпрацю в банківській сфері.

Поспілкувався Петро Порошенко і з представниками української громади, які вітали главу держави біля українського стенда на IDEX-2015. Він подякував співвітчизникам за фінансову підтримку української армії. Зокрема за те, що за їхні кошти було закуплено та відправлено нашому війську прилади нічного бачення та одяг.

«Ваша діяльність, — наголосив Президент, — є прикладом для кожного українця, який перебуває за кордоном, як не втрачати зв’язок з Україною. Ви відчуваєте, що наша спільна справа — робити максимум для української перемоги».

Діаспора подарувала главі держави футболку із символікою України та ОАЕ, а один з активістів Юрій Старушок, який понад 10 років живе в ОАЕ, звернувся  із проханням допомогти йому потрапити в українську армію, щоб захищати рідну землю.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»