Телефонну розмову з міністром закордонних справ Італії Федерікою Могеріні, призначеною на посаду Верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки, провів Президент Петро Порошенко. Він привітав Федеріку Могеріні з призначенням на високу посаду та побажав успіхів у подальшій роботі: «Бажаю вам успішно впоратись із тими викликами, які існують у ЄС, але насамперед за його межами, адже вам доведеться мати справу саме із зовнішніми загрозами».

Президент заявив, що Україна, як ніколи раніше, налаштована на європейську інтеграцію, одним із етапів якої є імплементація Угоди про асоціацію.

Новопризначений Верховний представник ЄС привітала главу держави з демократичним проведенням парламентських виборів і висловила сподівання на подальшу спільну роботу. Вона наголосила на важливості виконання всіма сторонами мінських домовленостей, зобов’язання щодо яких було підтверджено під час багатосторонньої зустрічі у Мілані. В цьому контексті Федеріка Могеріні наголосила, що пункт 9 Мінського протоколу від 5 вересня виключає проведення будь-яких виборів на території Донбасу, які суперечать українському законодавству.

Петро Порошенко подякував співрозмовниці за чітку позицію щодо псевдовиборів 2 листопада і закликав ЄС до рішучіших дій у разі порушення мінських домовленостей, повідомляє прес-служба Президента.

Співрозмовники обговорили питання проведення міжнародної конференції інвесторів і донорів для України на початку наступного року. Вони також наголосили на важливості досягнення спільних рішень під тристоронніх газових консультацій між Україною, Росією та ЄС.

Президент України ще раз побажав Федеріці Могеріні успіхів на новій відповідальній посаді одного з очільників ЄС і запросив відвідати Україну з візитом. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»