З 1 жовтня 2013 року платити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) та направляти звіти про суми нарахованого ЄСВ потрібно вже не у Пенсійний фонд, а в Міністерство доходів і зборів. Звіт за вересень платники повинні подати до 21 жовтня включно.

Ми звернулися до податківців, щоб уточнити, як звітувати і в які терміни, а також поцікавилися розмірами штрафів за невчасне перерахування ЄСВ до бюджету.

Заступник начальника Державної податкової інспекції в Печерському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві Анатолій Димура зауважив, що для підготовки платників податків до подання звітності з ЄСВ в електронному вигляді Міндоходів розробило відповідні формати документів звітності з ЄСВ. Ознайомитися з ними можна на веб-порталі міністерства: minrd.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-proele/povidomlennya-platnikam-pod/112281.html. 

Він нагадав, що для подання звітності в електронному вигляді потрібно користуватися цифровим підписом. Отримати цифрові ключі можна безкоштовно в пунктах реєстрації акредитованого Центру сертифікації електронних ключів Міндоходів. 

Строки звітування різні, вони передбачені Наказом Міндоходів від 9 вересня 2013 року №454 «Про Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Порядок). Порядок також розміщено на офіційному веб-порталі Міндоходів. Щоб ознайомитися з документом, слід у спеціальному банері «Єдиний соціальний внесок» обрати «Накази», а далі у додаткових матеріалах до Наказу №454 — Порядок, а в ньому — розділ III «Форми та строки подання звіту».

Час не жде

Анатолій Димура наголосив, що ЄСВ сплачується незалежно від фінансового стану платника (ч. 12 ст. 9 Закону від 8 липня 2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). За несвоєчасне або не в повному обсязі перерахування ЄСВ до платника застосовують фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Так, штраф у розмірі 10 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ накладається за неперерахування або несвоєчасне перерахування внеску. Водночас набігає пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожен день прострочення. Анатолій Димура звернув увагу на те, що несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, зокрема авансових платежів у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів, якщо перевищує — від 50 до 100. За повторне за рік вчинення таких дій — штраф від 100 до 300  неоподатковуваних мінімумів.

Нарахований ЄСВ сплачується на рахунки органів Міндоходів, відкриті в головних управліннях Державної казначейської служби України. Рахунки розміщено на офіційному веб-порталі Міндоходів у розділі «Реєстри» за адресою: minrd.gov.ua/dovidniki—reestri—perelik/reestri/111543.html.

Особливості звітування 

Міндоходів затвердило Порядок обліку платників ЄСВ. Так, платників внеску бере на облік орган доходів і зборів за місцезнаходженням або місцем проживання. Отримані відомості надсилаються до Фонду соціального страхування від нещасних випадків для зарахування юридичної чи фізичної особи до класу професійного ризику виробництва. Відповідні відомості вносяться до реєстру страхувальників: це і є дата взяття на облік.

Процедури зняття з обліку платника єдиного внеску розпочинаються за наявності відомостей від реєстратора про припинення діяльності фізичної особи — підприємця, юридичної особи або закриття відокремленого підрозділу. Ще одна підстава для зняття з обліку — судове рішення або відомості з Єдиного держреєстру щодо порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника ЄСВ.

В Українському союзі промисловців та підприємців вважають, що віддати нагляд за сплатою податків і обов’язкових платежів до соціальних фондів лише одному органу — Міндоходів — правильне рішення. Це дасть змогу  створити сприятливіші умови для ведення підприємницької діяльності та мінімізувати контакти підприємців з контролюючими органами.  За словами президента УСПП Анатолія Кінаха, контролюючих органів нині багато, але влада розуміє, що необхідно скорочувати їхній перелік, отже, зменшувати кількість перевірок. Нинішні зміни допоможуть підприємцям заощадити час, який вони раніше витрачали на подання звітності в податкову службу і до Пенсійного фонду.

ЯК ПОДАВАТИ ЗВІТ

Звіти, як інформує Головне управління Міндоходів у м. Києві, слід подавати за місцем взяття на облік в один із таких способів: в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством; на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації; на паперових носіях, якщо у страхувальника не більше п’яти застрахованих осіб. Звіт, надісланий поштою, поданим не вважається. Звітність в електронному вигляді платники мають надсилати на єдину адресу: zvit@sta.gov.ua.