СПІВПРАЦЯ

Україна і Росія домовляються про вивезення наших відходів ядерного палива і будівництво заводу з його фабрикації

Національна компанія "Енергоатом" і спеціалізовані російські підприємства підпишуть довгостроковий контракт на вивезення відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) із діючих українських АЕС. Про це повідомив на прес-конференції президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський.

Необхідність у підписанні цього контракту продиктована тим, що в Україні ще не введено в експлуатацію централізоване сховище ВЯП. Контрактом буде передбачено можливість вивезення відходів виключно за заявками української сторони у міру виникнення такої необхідності. "Тому значення цього контракту виняткове в тому плані, аби ми отримали передишку до введення в експлуатацію власних ЦСВЯП (централізованих сховищ відпрацьованого ядерного палива)", - сказав керівник "Енергоатома".

Він повідомив, що наша держава нині розглядає як потенційні чотири майданчики для розміщення заводу з фабрикації ядерного палива, котрий планує будувати держконцерн "Ядерне паливо" спільно з російською паливною компанією "ТВЕЛ".

Зокрема, за його словами, як потенційні розглядаються такі майданчики: на базі держпідприємства "ВостГЗК" (Жовті Води, Дніпропетровська обл.), Придніпровського хімічного комбінату (Дніпропетровська обл.), Сумського НВО ім. Фрунзе, а також на одній з діючих українських АЕС.

Остаточний вибір майданчика буде обумовлений у техніко-економічному обгрунтуванні будівництва заводу.

За словами віце-президента "ТВЕЛ" Василя Константинова, згідно з угодою, підписаною наприкінці жовтня в Києві, сторони взяли на себе зобов`язання завершити будівництво заводу протягом трьох років після схвалення на державному рівні ТЕО. На думку російської сторони, найбільш прийнятним варіантом для будівництва заводу буде вибір майданчика не на базі вже існуючих виробничих потужностей, а з нуля на місці, найбільш прийнятному з погляду логістики, комунікацій та інфраструктури, повідомляє

УНІАН.

Замовником розробки ТЕО виступає українська сторона в особі держконцерну "Ядерне паливо", котрий узяв на себе зобов`язання з фінансування розробки проектного документа. Реалізація проекту будівництва заводу здійснюватиметься у три етапи.

На першому передбачається організація в Україні складання тепловиділяючих збірок із комплектацією їх ТВЕЛами, на другому етапі - освоєння виробництва цирконієвих комплектуючих, на третьому - організація виробництва порошку діоксиду урану з подальшим спіканням тепловидільних таблеток.