ПРОБЛЕМА

Глава держави вимагає від Прем'єр-міністра тп міністра освіти офіційної відповіді щодо ситуації із закриттям шкіл

Реформи для людей. А для нас?..


"Якщо нас не почуєте, ми себе підпалимо, але школу N 111 закрити не дамо!", "Ми любимо нашу школу!" - з цими та іншими гаслами відбулася акція протесту проти закриття навчального закладу в Петровському районі Донецька. Саме в цей день сесія районної ради мала приймати рішення про "оптимізацію" української школи, проте під тиском обурених батьків школярів це питання поки зняли з порядку денного.

Школу N 111 з державною мовою навчання в 1995 році допомагала відкривати українська громадськість з усіх регіонів України: Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська області забезпечили її підручниками, а з Чернівців привезли експонати для облаштування "Світлиці". Зараз у навчальному закладі, розрахованому на 500 учнів, навчаються 240 дітей, яких мають намір перевести до російської школи N 100 та двомовної N 101. За висновком керівників району, оптимізувати слід саме цю школу, бо це вигідно і економічно, й географічно. Проте батьки категорично проти цього.

"Школа не велика і для дітей це навіть краще, адже тут добре навчають, - розповідає представник батьківського комітету Валентин Рудь. - У цій школі колись навчався і я, і мій старший син, зараз навчається середній. У його класі 29 учнів. Хіба це мало? Для чого треба переводити дітей до іншої школи і напихати в класи по півсотні душ? Нам шкода залишати це приміщення, адже ми тривалий час вкладали гроші в ремонт та реконструкцію".

Обурені батьки навіть попри те, що питання про закриття школи перенесено на наступну сесію райради, не мають ілюзій щодо майбутнього навчального закладу. На їхнє переконання, місцева влада, взявшись за ліквідацію української школи, спокусилася зручним місцерозташуванням навчального закладу. "Тут, у центрі району дуже зручна територія, гарний двір, тепле приміщення", - кажуть вони.

Подібні пристрасті розгораються і в самісінькому центрі Донецька: під оптимізацію потрапила школа N 2, що спеціалізується на поглибленому вивченні англійської мови (у розрахованому на 560 дітей закладі навчаються 372 школярі). "Вирішується питання про оптимізацію, але жодного документа про те, що школа буде закрита, я не бачив", - запевнив директор школи Володимир Юрченко. Проте батьки, вчителі й діти вже влаштували публічну акцію протесту і вирішили будь-що відстоювати школу. Оскільки вони переконані - районна влада чогось збирається закривати далеко не гірший навчальний заклад.

Як уже повідомляла наша газета, за 2011 рік у Донецькій області збираються закрити 26 загальноосвітніх шкіл. І керівні освітяни не втомлюються заспокоювати обурених вчителів та батьків школярів. "Якщо в якомусь районі приймуть рішення оптимізувати мережу навчальних закладів за рахунок закриття тієї чи іншої школи, це питання попередньо розглядатимуть райради з урахуванням думок батьків та мешканців району, - пояснив заступник міського голови Донецька, начальник міського управління освіти Валентин Лактіонов. - Вивчення різноманітних варіантів відбуватиметься упродовж лютого, і тільки в березні на сесіях райрад будуть прийняті конкретні рішення, які потім подадуть для затвердження до міськради".

Наполегливо просять не нагнітати ситуацію і керівники області. "Потрібно враховувати інтереси громади і тому рішення про оптимізацію шкіл прийматиме саме громада, -обіцяє голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк. - Я думаю, ми всі розуміємо, що реформи робляться для людей". Протестуючі вчителі й батьки згодні з таким підходом до справи. Проте тепер ошелешено перепитують: "А ми тоді хто?..."

P. S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що колективу батьків та вчителів української школи N 136 в Будьонівському районі Донецька таки вдалося відстояти свій навчальний заклад. Місяць тому до школи, яка заповнена учнями на 95%, надійшло розпорядження районного відділу освіти, яке забороняло прийом дітей до 1-го та 10-класів, а педагогам і учням пропонували перейти до російської школи N 120. Утім, місцева громада влаштувала акції протесту проти такого рішення і таки домоглася свого. У вівторок увечері відбулися загальношкільні збори, на яких був присутній голова райради Віктор Карцев. Він і повідомив про вже підготовлене розпорядження районного відділу освіти про подальше повноцінне функціонування школи N 136 у 2011-2012 роках. А завідуючій райвідділу освіти, за його словами, оголошено догану. Батьки та вчителі тепер називають цю подію "другим народженням школи".

ОФІЦІЙНО

"Дуже болюче питання - закриття шкіл. У деяких випадках ця тема занадто політизується - робиться наголос, що закриваються школи здебільшого з українською мовою навчання. Так це чи ні - я хотів би на це питання отримати відповідь від міністра освіти та Прем'єр-міністра. Офіційну дайте мені відповідь", - наголосив Глава держави під час виступу на засіданні Комітету з економічних реформ, який відбувся днями.

Віктор Янукович також висловив упевненість, що Україні потрібно вдосконалювати систему освіти та доводити її до європейських стандартів. "Це питання пріоритету для нашої країни, - зазначив Президент. - Не можна економити на дітях - нашому майбутньому. Тому будь-які інтереси місцевої влади чи інтереси комерційні - бізнесу в жодному разі не повинні бути. Будь-які лобістські питання треба зняти".

ІНЦИДЕНТ

Замість школи - приладобудівний технікум

 Батьки краснолуцьких учнів голодували, аби відстояти школу, приміщення якої міська влада вирішила передати технікуму.

Четверо представників батьківського комітету краснолуцької СШ N 15 та депутат міської ради провели триденне голодування - в такий спосіб вони протестували проти закриття школи. Влаштовувати акцію в будинку міськвиконкому їм не дозволили, тож довелося протестувати на території одного із приватних підприємств, а щоб привернути увагу до проблеми обласної влади, прибути до Луганська.

"Ми без їжі вже три дні, почуваємося не дуже добре, але уваги з боку лікарів немає, - розповідала представник батьківського комітету Наталія Осипова. - Таке ігнорування викликане тим, що міська влада не визнає нашої акції. Тож ми були вимушені поїхати в Київ, до народних депутатів України. Вони обіцяли свою підтримку".

У Луганську з активістами зустрівся заступник голови Луганської облдержадміністрації Родіон Мірошник. Він підкреслив, що школа N 15 закривається у зв'язку з економічною доцільністю й це не приведе до порушення законних прав дітей на одержання україномовної освіти. Разом із представниками батьківського комітету домовилися, що під керівництвом обласного управління освіти буде створена спеціальна комісія, яка врахує побажання кожного учня й учителя школи. Тож на цей час батьки вирішили призупинити голодування.

"Ситуація справді резонансна, але, на жаль, тут політики набагато більше, ніж реальних подій. Сьогодні ідея про те, що на сході борються з українською мовою, досить легко підхоплюється, і подробиці нікого не цікавлять", - так прокоментував ситуацію навколо проблеми краснолуцької школи N 15 Родіон Мірошник в ефірі обласного державного телеканалу "ЛОТ".

Він особливо підкреслив, що з 30 шкіл, які є в цьому шахтарському місті, у 15 навчання ведеться двома мовами, у 11 викладають тільки українською мовою і 4 - російськомовні школи. Красний Луч не може собі дозволити утримувати школи, які заповнені на 20%, як школа N15. У ній навіть немає сьогодні випускного класу. А за 160 м від неї розташована школа N 29, за 503 м - школа N 4. Перша з цих двох шкіл - чисто українська, друга - з двома мовами викладання. Йдеться про те, щоб діти були переведені туди з 1 вересня. Таке рішення сесії Краснолуцької ради депутатів.

"А приміщення буде передано в оренду приладобудівному технікуму, який фінансується не на кошти міського бюджету", - підкреслив чиновник. Він також спростував заяви про те, ніби споруду хочуть продати або створити тут офіс Партії регіонів.

Зараз на Луганщині працює 714 загальноосвітніх шкіл, ще 9 законсервовані, але рішень місцевих рад про їхнє закриття поки що немає. За намірами місцевих органів самоврядування на Луганщині під оптимізацію системи освіти підпадали 24 школи, серед них як російськомовні, так і українські. Причина скорочень одна: у цих школах вчиться набагато менше дітей, ніж це передбачено проектною потужністю навчального закладу.

Олена ОСОБОВА