З 1986 року прописана і проживаю в чорнобильській зоні посиленого радіоекологічного контролю 4 категорії. А нещодавно працівники Пенсійного фонду затребували від мене довідку з місця проживання. Звернулася до селищної ради, але мені видали довідку про прописку, а не про проживання. Мотивували тим, що я періодично проживаю в сусідньому селі, де вже немає чорнобильської зони.

Це справді так, узимку, коли сильні морози, я переїжджаю до батька, якому 86 років. Він інвалід Великої Вітчизняної війни І групи, потребує сторонньої допомоги та догляду. Переїжджати жити ні до кого з дітей зі своєї хати не хоче. Я про це повідомила у ПФ. Але його працівники відповіли, що якщо в довідці зазначено «прописана», а не «проживає», то допомога мені не виплачуватиметься. Але ж до батька я виїжджаю лише взимку. Весь інший час живу в зоні підвищеного радіоактивного забруднення.

Тож хочу дізнатися, чи правильну довідку мені видали в сільраді і чи мав право Пенсійний фонд відмовити мені у виплаті допомоги.

Є. ЯВОРСЬКА,
селище Чечельник Вінницької обл.

Анатолій СОПУН,
заступник начальника ГУ
праці та соцзахисту населення
Вінницької облдержадміністрації:

— Статтею 14 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — закон) у пункті 4 вказано, що до постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи належать особи, «які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років, — категорія 4».

Крім того, частиною третьою статті 23 закону визначено, що компенсації та пільги громадянам, що належать до категорії 4, надаються на час постійного проживання або постійної роботи чи постійного навчання в зоні посиленого радіоекологічного контролю.

Звертаю вашу увагу на те, що законом чітко визначено можливість отримання статусу та пільг виключно особами, які проживають у населеному пункті зони радіоактивного забруднення.

У разі виникнення спірного питання щодо встановлення факту проживання особи в населеному пункті зони радіоактивного забруднення за певний проміжок часу такий факт може бути встановлено в судовому порядку.

Довідка, видана селищною радою про вашу реєстрацію (прописку), не може вважатися підтвердженням вашого проживання на зазначеній території.